ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ν. Δημοκρατία: Τι συμβαίνει με τις επεμβάσεις αορτικής βαλβίδας στο 401 ΓΣΝΑ;

Στον περιορισμένο αριθμό επεμβάσεων για τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας (TAVI ή TAVR) σε κλινική του 401 ΓΣΝΑ αναφέρονται με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Υγείας και Εθνικής Άμυνας ο Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.

Ν. Δημοκρατία: Τι συμβαίνει με τις επεμβάσεις αορτικής βαλβίδας στο 401 ΓΣΝΑ;

Σύμφωνα με Υπουργικές Αποφάσεις του 2015, η τοποθέτηση της εν θέματι βαλβίδας γίνεται σε πιστοποιημένες κλινικές που πρέπει να πραγματοποιούν είκοσι (20) σχετικές επεμβάσεις στη διάρκεια κάθε έτους και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) είναι αρμόδιο να ελέγχει τις πιστοποιημένες κλινικές για τις TAVI.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι TAVI που έγιναν σε κλινική που εδρεύει στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ) για το 2017 ήταν μόλις επτά (7). Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί για ποιο λόγο η εν λόγω κλινική δεν έχει προβεί σε μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων και εάν ήταν επαρκές το ανθρώπινο δυναμικό και ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν οι επεμβάσεις καθώς και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα.

Να θυμίσουμε ότι πριν μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2017, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα του Αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη, η Ευρωκλινική Αθηνών, αναγνωρίστηκε ως «Κέντρο τοποθέτησης ειδικών βιολογικών αορτικών βαλβίδων διαδερμικά ή διακορυφαία» (Φ.Ε.Κ 347/Β’/4-10-2017).

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί σήμερα την πιο συχνή βαλβιδοπάθεια σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Σε περίπτωση που η πάθηση δεν αντιμετωπισθεί, το 75% των ασθενών θα αποβιώσουν εντός τριών ετών, από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας θεωρείται η ενδεδειγμένη θεραπεία. Εντούτοις, το 30% των ασθενών με σοβαρή αορτική στένωση δεν υποβάλλονται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας, κυρίως λόγω προχωρημένης ηλικίας ή συνοδών παθήσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών της Ν. Δημοκρατίας:

«Η διαδερμική τοποθέτηση (αντικατάσταση) της αορτικής βαλβίδας (TAVI ή TAVR) αποτελεί τον εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης της αορτικής στένωσης. Τον επιλέγουν αρκετοί ασθενείς που είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω άλλων ιατρικών νοσημάτων, έχουν υψηλό έως και απαγορευτικό κίνδυνο (συνήθως μεγαλύτερο από 20%) για τη χειρουργική αντιμετώπιση της εν λόγω πάθησης. Με την επέμβαση αυτή μία νέα βιολογική βαλβίδα τοποθετείται στη θέση της παλιάς μέσα από ένα καθετήρα (σωληνάκι) είτε από τη μηριαία αρτηρία είτε από την υποκλείδιο αρτηρία. Η τοποθέτηση της εν θέματι βαλβίδας γίνεται σε πιστοποιημένες κλινικές που σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ 2542/Β’/25.11.2015) πρέπει να πραγματοποιούν έναν συγκεκριμένο αριθμό σχετικών επεμβάσεων στη διάρκεια κάθε έτους που έχει οριστεί σε είκοσι (20). Μάλιστα στην Υπουργική Απόφαση (αρ. πρ. Α3γ/οικ. 16467) που συμπλήρωνε την αρχική Υπουργική Απόφαση που οριοθετούσε τις TAVI, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) είναι αρμόδιο να ελέγχει τις πιστοποιημένες κλινικές για τις TAVI.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι TAVI που έγιναν σε κλινική που εδρεύει στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ) για το 2017 ήταν μόλις επτά (7). Σε άλλες πιστοποιημένες καρδιοχειρουργικές κλινικές όπως του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» αλλά και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου ξεπέρασαν κατά πολύ τις είκοσι που απαιτείται.

Βάσει των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Είναι σε γνώση τους ο περιορισμένος αριθμός επεμβάσεων για τη διαδερμική τοποθέτηση (αντικατάσταση) αορτικής βαλβίδας TAVI σε κλινική που εδρεύει στο 401 ΓΣΝΑ;

2. Ποιος είναι ο λόγος που η εν λόγω κλινική δεν έχει προβεί σε μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων; Είναι επαρκές το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες επεμβάσεις;

3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το ΚΕΣΥ καθώς και το Υπουργείο Υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Διαβάστε ακόμη:

Με απόφαση Πολάκη, η Ευρωκλινική, Κέντρο τοποθέτησης βιολογικών αορτικών βαλβίδων

ΙΑΣΩ General: Tο πρώτο οργανωμένο Κέντρο Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς στην Ελλάδα