ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός από Ρόδο: Επανασχεδιάζουμε την ΠΦΥ - Οι εργαζόμενοι όμως ζητούν χειρουργικές αίθουσες & ΜΕΘ

Ξανθός από Ρόδο: Επανασχεδιάζουμε την ΠΦΥ - Οι εργαζόμενοι όμως ζητούν χειρουργικές αίθουσες & ΜΕΘ

Με την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ρόδου ολοκληρώθηκε η περιοδεία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στο νησί, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο υπουργός και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός, επισκέφθηκαν χθες τα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου και Έμπωνα αντίστοιχα, δίνοντας το σήμα ότι το 2018 είναι το έτος που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επιλέξει να δοθεί έμφαση στον επανασχεδιασμό της ΠΦΥ, στη στήριξη των Κέντρων Υγείας (αγροτικού και αστικού τύπου), στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και στις δράσεις στην κοινότητα.

Το πρωί  της Τρίτης, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον κ. Βαρδαρό, τη διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, Όλγα Ιορδανίδου και τον υποδιοικητή, Γιώργο Αντύπα επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ) της Ρόδου και συνομίλησε με όλους τους εργαζόμενους. Το Κέντρο Υγείας, αν και αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στις κτιριακές του υποδομές και ελλείψεις σε προσωπικό, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη λειτουργία του (επαναλειτουργία μικροβιολογικού εργαστηρίου, αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ενίσχυση με επικουρικούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, λήψη Τεστ- ΠΑΠ κ.α).

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον ΟΚΑΝΑ όπου ο κ. Βαρδαρός παρουσίασε το σχεδιασμό του υπουργείου για την ανάπτυξη ενός Πολυδύναμου Κέντρου κατά των Εξαρτήσεων- μέσω ΕΣΠΑ- με διασύνδεση όλων των φορέων της περιοχής που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Κέντρο Πρόληψης).

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νοσοκομείο Ρόδου όπου ο κ. Ξανθός έκανε ανοιχτή συνάντηση με όλους τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου. Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσλήψεις που επίκεινται το επόμενο διάστημα στο δημόσιο σύστημα υγείας και κυρίως στην προκήρυξη 520 θέσεων μόνιμων γιατρών που θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) τα οποία θα αυτονομηθούν αφού η λειτουργία τους δεν θα στηρίζεται πια στους ειδικευόμενους γιατρούς και στους γιατρούς άλλων τμημάτων με αποτέλεσμα να προσφέρουν πιο αξιόπιστη και ποιοτική φροντίδα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ωραρίου, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι με τη ψήφιση του Νόμου διασφαλίστηκε η θεσμική εναρμόνιση της χώρας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και η αποφυγή προστίμου μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Θεσμοθετήθηκε η οργάνωση του χρόνου εφημερίας από 24ωρη σε 12ωρη βάση με αποτέλεσμα το νέο σύστημα να είναι πιο συμβατό με τις αντοχές των γιατρών και με την ανάγκη ασφαλούς φροντίδας των πολιτών . Επεσήμανε ωστόσο, ότι για την πλήρη εφαρμογή του απαιτούνται επιπλέον προσλήψεις, ιδιαίτερα στα υποστελεχωμένα τμήματα της περιφέρειας, αναδιοργάνωση των ΤΕΠ και αλλαγή του εφημεριακού μοντέλου στο Λεκανοπέδιο. Διαβεβαίωσε επίσης το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, ότι το υπουργείο θα δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις για την εφαρμογή του νόμου στο Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην έγκριση και στην καταβολή των εφημεριών.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Ρόδου, οι εργαζόμενοι τόνισαν την ανάγκη ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, επιπλέον προσλήψεων καθώς το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού τριπλασιάζεται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, επαναλειτουργίας τουλάχιστον μίας χειρουργικής αίθουσας και ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ. «Πρέπει να γίνονται σταδιακά βήματα ώστε να μπορούν να υποστηρίζονται και να εδραιώνονται» επεσήμανε ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι «σήμερα που έχει διασφαλιστεί η επιβίωση και η σταδιακή αναβάθμιση του ΕΣΥ με τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, το στοίχημα είναι η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της φροντίδας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Γιατρεύουμε τις πληγές μας & σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή εποχή με λιγότερη λιτότητα

Ξανθός: 100 ΤΟΜΥ σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2018

Ν.Δ.: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι καρκινοπαθείς Δωδεκανήσου - Καθυστερήσεις στην ανοσοθεραπεία

Νοσ. Ρόδου: Επιπλέον κονδύλι 2 εκατ. ευρώ για ογκολογικά φάρμακα - Φροντίδα σε 280 ασθενείς

Ξανθός: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων - Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κατάρρευσης στην υγεία

 

Ξανθός από Πάτρα: Η ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τους αριθμούς αλλά και το κοινωνικό κράτος