ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των ασθενών & όχι κυτία παραπόνων

Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ασθενών θα λειτουργούν σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σύμφωνα με το νέο νόμο για τους Οργανισμούς των Νοσοκομείων. Ωστόσο τα εν λόγω γραφεία, δεν θα λειτουργούν ως κυτίο παραπόνων, αλλά ούτε και ως «πάρκινγκ» κάποιων υπαλλήλων. 

Ξανθός: Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των ασθενών & όχι κυτία παραπόνων

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση εργασίας που είχε χθες Πέμπτη, με τους προϊστάμενους των Γραφείων από όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά τη θεσμοθέτηση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία και με πρωτοβουλία του προέδρου της, Γ. Καλαμίτση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας στην εισήγησή του, θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ένα Ενιαίο Κανονιστικό Πλαίσιο Διαχείρισης Καταγγελιών ώστε να υπάρχει ομοιογένεια και προτυποποίηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Σκοπός της χθεσινής συνάντησης, ήταν η χαρτογράφηση των όποιων γραφειοκρατικών προβλημάτων έχουν προκύψει αυτό το διάστημα αλλά και η επισήμανση της ανάγκης να προωθηθούν συγκεκριμένες ενέργειες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με στόχο την αναβάθμιση των Γραφείων.

Σταθερό σύστημα υγείας - σωστά δικαιώματα

«Τώρα λοιπόν που είμαστε σε μία φάση ευστάθειας, εκτιμώ ότι είναι η ώρα να κάνουμε μια σοβαρή παρέμβαση στο επίπεδο της ποιότητας της περίθαλψης με στόχο να ενισχυθεί η ανθρωποκεντρική φροντίδα μέσα από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά πρωτίστως τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε:

«Γιατί το σύστημα υγείας δεν λειτουργεί για τους επαγγελματίας υγείας. Το σύστημα υγείας λειτουργεί για τον πολίτη, για τον ασθενή, για ανθρώπους που είναι σε μία δύσκολη στιγμή, που είναι ευάλωτοι απέναντι στην αρρώστια, που είναι ανασφαλείς όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων υγείας τους. Αυτό το οποίο κάνουμε τώρα, είναι ότι δημιουργούμε ένα θεσμό που αυτή η αγωνία, αυτή η ανησυχία, αλλά και η τεκμηριωμένη καταγγελία για κακώς κείμενα μέσα στο σύστημα υγείας, θα μπορεί να υπάρξει και να έχει αποτέλεσμα.

Οχυρωμένοι οι πολίτες και χωρίς διαμεσολαβήσεις

θέλουμε να δώσουμε το σήμα στους πολίτες, ότι δεν είναι «ανοχύρωτοι» μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο αλλά μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή και κυρίως ισότιμη φροντίδα, χωρίς να αναζητούν πολλαπλών τύπων διαμεσολαβήσεις και συναλλαγές.
Χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν «μέσον», γνωστούς για να εξυπηρετηθούν και κυρίως χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό κατά την άποψή μου είναι μια τεράστια επένδυση στην αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης, αλλά και στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Αυτή η παρέμβαση εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο. Το έχουμε πει πολλές φορές. Έχω χρησιμοποιήσει τον όρο ηθικοποίηση του συστήματος υγείας. Στοιχείο ηθικοποίησης του συστήματος δεν είναι μόνο η παρέμβαση σε εστίες ανομίας και διαφθοράς αλλά και η δημιουργία θεσμών, διαδικασιών, και δράσεων προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτό πρέπει να υπηρετεί η συγκεκριμένη παρέμβαση. Θεωρούμε ότι έτσι δημιουργείται σιγά- σιγά ένα άλλο κοινωνικό ήθος στο σύστημα υγείας και κυρίως εμπεδώνεται μία κουλτούρα ισότητας».

Οι ανασφάλιστοι, η διαγραφή των χρεών τους

Ο κ. Ξανθός, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά, στο θέμα που προτιμά ιδιαίτερα τους ανασφάλιστους, και στην πρόσβασή τους στο ΕΣΥ και σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, καθώς και στη διαγραφή των χρεών τους. Είπε χαρακτηριστικά:

«Όταν μιλάμε για δικαιώματα, οφείλουμε να είναι πάντα στο μυαλό μας ότι πριν από μερικά χρόνια, δυστυχώς, το θεμελιώδες δικαίωμα στην πρόσβαση σε ισότιμη υγειονομική φροντίδα, δεν ήταν κατοχυρωμένο στη χώρα μας. Υπήρχε θεσμικός αποκλεισμός εκατομμυρίων ανθρώπων. Τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες, οι οποίοι βεβαίως κατά παρέκκλιση και χάρη στην ευαισθησία του προσωπικού και στην ευελιξία των ανθρώπων του συστήματος αλλά και στη συνδρομή άλλων πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα μέρος από τις ανάγκες τους μπορεί να είχαν καλυφθεί, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι υπήρχε πρόβλημα.

Τότε υπήρχε πραγματικό gate keeping και μάλιστα υπήρχε και επιβάρυνση οικονομική. Υπήρχαν δεδομένα χρέη. Οι άνθρωποι δηλαδή που έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω της κρίσης, και που το κράτος δεν είχε προβλέψει να τους καλύψει υγειονομικά, επιβαρύνονταν όταν τους παρέχονταν υγειονομικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν 28 εκατομμύρια βεβαιωμένα χρέη στην εφορία, τα οποία διαγράφηκαν και άλλα ποσά πολύ μεγαλύτερα που δεν είχαν βεβαιωθεί και ήταν στα λογιστήρια των νοσοκομείων.

Έρχονται λοιπόν τώρα τα γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας να στηρίξουν αυτή τη συνολική παρέμβαση που δίνει προτεραιότητα στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού, στην αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, στην ηθικοποίηση του συστήματος υγείας, σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του και την ποιότητα της φροντίδας.

Όχι κυτίο παραπόνων αλλά αυτοτελή Γραφεία

Και κατέληξε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας: «Καταγράφεται θετικά ότι πλέον υπάρχει μια υπηρεσία που δεν είναι κυτίο παραπόνων. Δεν έχουμε την λογική να φτιάξουμε κυτία παραπόνων, που κάποιος θα πηγαίνει και θα αποθέτει μια γραπτή καταγγελία, έχοντας στο μυαλό ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανένας. Αυτό το οποίο θέλαμε να κάνουμε είναι, πραγματικά, ένας θεσμός, ένας μηχανισμός, που θα μπορεί να υποδέχεται, να διευκολύνει, να διευκρινίζει, να αποσαφηνίζει και να επιλύει προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στην καθημερινή λειτουργία και διαχείριση των νοσοκομείων.

Και για να το δώσουμε αυτό το σήμα- σωστά έχει επισημανθεί, κι εμείς αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε- τώρα, στο νέο νομοσχέδιο, που ετοιμάζουμε για τους οργανισμούς των νοσοκομείων, να προβλέψουμε την ύπαρξη αυτοτελών τμημάτων, δηλαδή τα γραφεία αυτά να έχουν status αυτοτελούς τμήματος. Γιατί πρόκειται για μια υπηρεσία πολύ σημαντική και όχι δεύτερης ταχύτητας στο σύστημα υγείας, δεν είναι απαξίωση και υποβάθμιση, δεν είναι «πάρκινγκ» κάποιων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι πιο σημαντικό. Είναι σημαντική δουλειά, η οποία βοηθάει στη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης».

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών: Το παράδειγμα του νοσ. Παπαγεωργίου

Η Περιφέρεια Αττικής εκσυγχρονίζει με 40,6 εκατ. ευρώ, τα νοσοκομεία της Αττικής

Ξανθός: Επανασχεδιασμός του ΕΣΥ, σύσταση νέων ειδικοτήτων & Επείγουσα Ιατρική

Ο Ξανθός αλλάζει το σύστημα προσλήψεων προσωπικού στο ΕΣΥ - Μέχρι τον Ιούνιο 1.000 μόνιμες θέσεις

Ξανθός από Ρόδο: Επανασχεδιάζουμε την ΠΦΥ - Οι εργαζόμενοι όμως ζητούν χειρουργικές αίθουσες & ΜΕΘ

Ξανθός: Έτσι θα μειώσουμε τα ιατρικά λάθη στο ΕΣΥ - Δομικές αλλαγές στο ΕΣΥ & στα ΤΕΠ



Ξανθός: Γιατρεύουμε τις πληγές μας & σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή εποχή με λιγότερη λιτότητα



Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική