ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΑΒ εναντίον ΕΚΕΠΥ για τα... «μάτια» των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Νέος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ, με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Υγείας με την οποία αφαιρείται η διαχείριση των κλινών ΜΕΘ από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ και μεταφέρεται στο ΕΚΕΠΥ.

ΕΚΑΒ εναντίον ΕΚΕΠΥ για τα... «μάτια» των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Η κριτική μάλιστα του Σωματείου Ιατρών του ΕΚΑΒ είναι σκληρή, καθώς το Σωματείο καταγγέλει όπως αναφέρει, «Την απροκάλυπτη αναιτιολόγητη και με διαστροφή της πραγματικότητας απόφαση του Υπουργείου Υγείας, με την οποία αφαιρεί την διαχείριση των κλινών ΜΕΘ από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ και την μεταφέρει στο ΕΚΕΠΥ».

Οι γιατροί του ΕΚΑΒ ζητούν εξηγήσεις και απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η διαχείριση των κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ, στο Λεκανοπέδιο Αττικής ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ, γίνεται επί δεκαετίες, υπερκερώντας τα όποια ‐μεγάλα και διαχρονικά‐ συστημικά προβλήματα και ανεπάρκειες που υπάρχουν.

Η διαχείριση γίνεται, κατά γενική ομολογία από όλες τα πλευρές, Υπουργείο, Νοσηλευτικά Ιδρύματα, ΕΚΑΒ, πολίτες, με επιστημονικά άριστο τρόπο από το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να σώζονται καθημερινά ζωές ανθρώπων, αξιοποιώντας στο έπακρο τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΚΑΒ και τους διατιθέμενους πόρους.

Οι ιατροί του ΕΚΑΒ που έχουν βιώσει το βαρύ επείγον σε όλες του τις εκφάνσεις στο πεδίο, είναι γνώστες τόσο της τακτικής όσο και της επιχειρησιακής διαχείρισης κάθε συμβάντος, κύρια αυτών με άμεσο κίνδυνο ζωής! Η διαχείριση από το ΕΚΑΒ, γίνονταν και γίνεται με αυταπάρνηση και κόστος από τους εργαζόμενους και απαλλαγμένη από κάθε υποψία επηρεασμού και παρέμβασης τρίτων».

ΕΚΑΒ εναντίον ΕΚΕΠΥ μία ιστορία... μίσους, από το 2008

Το onMed επικοινώνησε με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Νίκο Παπαευσταθίου, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να προχωρήσει σε κάποια δήλωση, παραπέμποντάς μας, στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι το 2008 η τότε διοίκηση του ΕΚΕΠΥ με επικεφαλής τον κ. Πάνο Ευσταθίου, είχε επιχειρήσει να πάρει κάτω από την «ομπρέλα» της τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πράγμα που δεν επετεύχθη τελικά. Το διάστημα εκείνο, πρόεδρος του ΕΚΑΒ ήταν ο Νίκος Παπαευσταθίου (σήμερα στο ΕΚΕΠΥ) ο οποίος είχε υποβάλλει την παραίτησή του, καταγγέλοντας ταυτόχρονα με σφοδρότητα την κίνηση Ευσταθίου, λέγοντας ότι η απόφαση ήταν εντελώς αυθαίρετη.


Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι η σημερινή απόφαση με την οποία οι ΜΕΘ περνούν στην εποπτεία του ΕΚΕΠΥ, έχει πραγματοποιηθεί κατόπιν ενδελεχούς συζήτησης με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. Άλλωστε όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι κύκλοι, όπως τα δημόσια νοσοκομεία υπόκεινται στον επιχειρησιακό έλεγχο του ΕΚΕΠΥ , με την ίδια λογική θα υπόκεινται εφεξής και οι ΜΕΘ.

Το Σωματείο Ιατρών του ΕΚΑΒ με αφορμή την απόφαση, ρωτά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

1. Οι κλίνες ΜΕΘ πρέπει να διαχειρίζονται από υγειονομικό σχηματισμό ή από διοικητικό‐ πολιτικό σχηματισμό;

2. Για ποιόν λόγο καταργείται η τεχνογνωσία και πείρα δεκαετιών στην διαχείριση κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ;

3. Ο ελέγχων (ΕΚΕΠΥ) είναι δυνατόν να είναι και ελεγχόμενος (ΕΚΕΠΥ);

4. Υπάρχει στο ΕΚΕΠΥ βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό (γνώστες γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες);

5. Για ποιόν λόγο αφαιρείται ένα κλινικό έργο του ΕΚΑΒ και εκχωρείται χωρίς καμία λογική στο μη υγειονομικό ΕΚΕΠΥ;

6. ΠΟΙΟΣ θέλει να αποδυναμώσει και να ακρωτηριάσει το ΕΚΑΒ; Για ΠΟΙΟΝ λόγο και προς όφελος ΠΟΙΟΥ;

Οι ερωτήσεις μας θα πάρουν απάντηση;;;

Την ερώτηση απευθύνουν ο Πρόεδρος Σπύρος Παπανικολάου και ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Μπαχτής.

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Να ανοίξουν άμεσα οι κλίνες των ΜΕΘ, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές



Ακέφαλες οι Πολυδύναμες ΜΕΘ της χώρας, την ώρα που ιλαρά και γρίπη είναι σε έξαρση

Ν. Δημοκρατία: Εκ νέου στον αέρα οι διαγωνισμοί για την προμήθεια 99 ασθενοφόρων



ΕΚΑΒ: Στον αέρα η προμήθεια των 99 ασθενοφόρων

Ολοκληρώθηκε η παράδοση 143 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ - Δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος

Μνημόνιο συνεργασίας για τη στήριξη της δημόσιας υγείας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος