ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επίσκεψη Παπακώστα στους παραπληγικούς με αίτημα την ισότιμη πρόσβαση στην εργασία

Επίσκεψη στον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων (ΠΑΣΥΠΚΑ) πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη, η Βουλευτής Β΄ Αθηνών και επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.

Επίσκεψη Παπακώστα στους παραπληγικούς με αίτημα την ισότιμη πρόσβαση στην εργασία

Η Βουλευτής ενημερώθηκε από τον επίτιμο Πρόεδρο, κ. Σπύρο Σταυριανόπουλο και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΠΚΑ, κ. Γρηγόρη Μούσιο, για την δραστηριότητα του Συνδέσμου, ενώ συζήτησαν θέματα που άπτονται του αναπηρικού κινήματος.

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε επιπλέον η κατάργηση της προστασίας των συντάξεων των ΑμεΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς από 1/10/2017 και κατόπιν εφαρμογής του άρθρου 13 του ν. 4387/2016 περί ανωτάτου ορίου καταβολής σύνταξης, μειώθηκαν και οι συντάξεις συνταξιούχων με αναπηρία 80% και άνω και συνταξιούχων οι οποίοι έχουν ως προστατευόμενο μέλος Άτομο με Αναπηρία. Οι μειώσεις πραγματοποιήθηκαν παρόλο που οι διατάξεις περί προστασίας Ατόμων με Αναπηρία και των παροχών τους δημιουργούν αναγκαστικό δίκιο και συνεπώς δεν είναι δυνατή η κατάργηση ή η αναστολή της ισχύς διατάξεων των νόμων περί μνημονιακών απαλλαγών των συνταξιούχων με αναπηρία.

Πρόκειται για ένα άκρως σοβαρό ζήτημα, το οποίο η Κατερίνα Παπακώστα έχει αναδείξει, ενώ είχε καταθέσει και Επίκαιρη Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Αναστάσιο Πετρόπουλο, ο οποίος είχε δεσμευθεί για την διόρθωση της εν λόγω ρύθμισης, πράγμα που δυστυχώς, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν επιπροσθέτως τα πάγια αιτήματα των Ατόμων με Αναπηρία, όπως είναι η εξασφάλιση της ίσης πρόσβασής τους στην εργασία, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μιας πιο ομαλής καθημερινότητας.

Η Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε πως για το Ν.Ε.Ο., οι ανάγκες των ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες χρειάζονται υποστήριξη και χρήζουν διευκολύνσεων, ώστε να μπορούν να έχουν ίση πρόσβαση στην εργασία, στην παιδεία, στην οικονομική δραστηριότητα και στην κοινωνική ζωή, βρίσκονται πολύ υψηλά στην ατζέντα. Υπογράμμισε πως η ίση συμμετοχή των ΑμεΑ αποτελεί δείγμα πολιτισμού της κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη:

Υπ. Εργασίας: Μεγαλώνει η λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις - 140 συνολικά τα νοσήματα

Ερώτηση Παπακώστα για την κατάργηση της προστασίας των συντάξεων των ΑμΕΑ



Παπακώστα: Κρίσιμο το ζήτημα της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας για τα αυτιστικά άτομα

Τσίπρας για ΑμΕΑ: Η κυβέρνηση σταθερά προσηλωμένη στην άρση των αδικιών κατά των πιο αδύναμων