ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας για απόρριψη του CERN: Ακυρώνεται η προσπάθεια για δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου

«Παντελώς ακατανόητη και αναιτιολόγητη είναι η απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς», εκτιμά ο βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Κώστας Μπαργιώτας, με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών για το ζήτημα. 

Μπαργιώτας για απόρριψη του CERN: Ακυρώνεται η προσπάθεια για δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου

Στη Θεσσαλία έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ακυρώνεται μια πολυετής προσπάθεια για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ογκολογικού κέντρου με επίκεντρο την ανδρονική θεραπεία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τονίζει χαρακτηριστικά ο βουλευτής και συνεχίζει: «Το 2014 εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μελέτη και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια.

Επίσης, είχε εξασφαλισθεί οικόπεδο, έχει δεσμευθεί κονδύλι από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και είχε υπογραφεί και Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN. Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας υπογραμμίζει «Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN για τη δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, ούτε υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας».

Ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, κ. Ευάγ. Γαζής, διαψεύδει κατηγορηματικά τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκη. Σε γραπτή συνέντευξη που παραχώρησε στο LIFO.gr. υπογραμμίζει –μεταξύ άλλων- ότι ο ισχυρισμός του Αναπληρωτή Υπουργού ότι «...το υψηλό κόστος της επένδυσης σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου αποτελεί εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση…» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα «αν ληφθεί υπόψη ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 1944 και να θεραπεύει ασθενείς από το 1960, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της επίσημης ιστοσελίδας Particle Therapy Co-Operative Group, https://www.ptcog.ch/ που εδρεύει στην Ελβετία (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ), όπου εμφανίζονται τα κέντρα και οι αντίστοιχες χώρες που α) ήδη λειτουργούν τέτοιες υποδομές, β) βρίσκονται σε υλοποίηση κατασκευής και γ) σε σχεδιασμό υλοποίησης». Επίσης, επικαλείται και τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν εκπονήσει, από το 2014, τεχνική μελέτη σε μια εθνική προσπάθεια υλοποίησης ενός τέτοιου εθνικού προγράμματος με την συνεργασία και την ανάλογη υποστήριξη του Υπουργείου…»

Επειδή πρόκειται για έργο που θα αναβαθμίσει αισθητά τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ο βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων:

1) Γιατί αρνήθηκε η Ελλάδα να διεκδικήσει την εγκατάσταση και αρκέστηκε στο ρόλο του παρατηρητή;

2) Γιατί δηλώσατε ότι «δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας», όταν υπάρχει μελέτη και μάλιστα από το 2014 και δέσμευση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή;

3) Αγνοείτε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN;

4) Θα προχωρήσετε και πότε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία του αντικαρκινικού κέντρου στη Λάρισα;

Διαβάστε ακόμη:

Παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Οργισμένη η ΕΛΛΟΚ - Καταδικαστικοί ΦΣΑ, ΕΙΝΑΠ & ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ

Μπαργιώτας: Υποψίες γεννά ο διαγωνισμός προμήθειας βουπρενορφίνης/ναλοξόνης από τον ΟΚΑΝΑ