ΦΑΡΜΑΚO

Μπαργιώτας: Υποψίες γεννά ο διαγωνισμός προμήθειας βουπρενορφίνης/ναλοξόνης από τον ΟΚΑΝΑ

«Υποψίες γεννά η προκήρυξη για το διαγωνισμό προμήθειας βουπρενορφίνης/ναλοξόνης από τον ΟΚΑΝΑ σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ανάγκες των ασθενών», αναφέρει ο βουλευτής Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Μπαργιώτας: Υποψίες γεννά ο διαγωνισμός προμήθειας βουπρενορφίνης/ναλοξόνης από τον ΟΚΑΝΑ

Η αντιμετώπιση της εξάρτησης είναι άκρως ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, που χρήζει σοβαρής και συντονισμένης αντιμετώπισης, επισημαίνειστην ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και συνεχίζει:

Ο ΟΚΑΝΑ έχει 53 Μονάδες όπου χορηγεί βουπρενορφίνη σε συνολικά 6.200 ασθενείς περίπου. Στις μονάδες βουπρενορφίνης χρησιμοποιούνται τα σκευάσματα βουπρενορφίνης και βουπρενορφίνης/ναλοξόνης. Οι διαγωνισμοί γίνονται σε ετήσια βάση και για το 2017 το συνολικό κόστος αγοράς των σκευασμάτων ανήλθε σε περίπου 1.400.000 ευρώ, σύμφωνα με τις αναρτημένες στη Διαύγεια αποφάσεις πληρωμών.

Τόσο το σκεύασμα βουπρενορφίνης όσο και βουπρενορφίνης/ναλοξόνης διατίθεται σε blister των 2 και 8 mg αντίστοιχα. Το 2017 η προμηθεύτρια εταιρεία ξεκίνησε να διαθέτει στην αγορά και βουπρενορφίνη/ναλοξόνη των 16 mg. Ο ΟΚΑΝΑ μετά από ημερίδες που διοργάνωσε στον Οργανισμό η εταιρεία, για να προωθήσει το προϊόν της, προχώρησε στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού όπου ζητούσε την προμήθεια βουπρενορφίνης/ναλοξόνης των 2, 8 και 16 mg. Απορίας άξιον είναι ότι ζητήθηκε από τον Οργανισμό το 25% της προμήθειας του φαρμάκου να είναι των 16 mg. Το 25% δεν προκύπτει από τα στοιχεία, δεδομένου ότι, όσοι λαμβάνουν το συγκεκριμένο σκεύασμα, το λαμβάνουν για δοσολογίες «take home», γεγονός που συνεπάγεται χαμηλές ημερήσιες δοσολογίες. Οι δε ασθενείς που λαμβάνουν 16 mg (ανώτερη ημερήσια δοσολογία) και λαμβάνουν και δοσολογία για το σπίτι (για λόγους επιβράβευσης) δεν είναι αρκετοί. Επιπλέον, το φάρμακο μπορεί να δοθεί μόνο σε ασθενείς που λαμβάνουν ημερήσια δόση 16 mg και δεν μπορεί να τεμαχιστεί (π.χ. σε δύο οκτάρια), αφού δεν είναι ομογενοποιημένο.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τη Διαύγεια, τον Σεπτέμβριο του 2017 η προμηθεύτρια εταιρεία έκανε δωρεά στον ΟΚΑΝΑ ύψους 25.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 15.000 ευρώ διατίθενται, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου για έρευνα.

Ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά ειδικότερα τον Υπουργό Υγείας:

1) Ποιος και στη βάση ποιων στοιχείων αποφάσισε να κοπεί το 25% της παραγγελίας των 8mg και να μετατραπεί σε παραγγελία των 16mg; Πως προκύπτει το 25%; Υπάρχει κατανάλωση των 16 mg μέχρι σήμερα; Πότε λήγουν οι παρτίδες;

2) Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου για την διεξαγωγή έρευνας; Και ποιας έρευνας;

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακευτική Κάνναβη: Γραφείο Κάνναβης στο υπ. Υγείας & απόφαση για συνταγογράφηση

Μπαργιώτας: Πότε θα εγκριθεί επιτέλους το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών;

Ο ΟΚΑΝΑ ξεκινά συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ