ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας: Πότε θα εγκριθεί επιτέλους το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών;

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό σχετικά με το πότε επιτέλους θα εκπονηθεί και εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών απευθύνει ο βουλευτής Λάρισας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Μπαργιώτας.

Μπαργιώτας: Πότε θα εγκριθεί επιτέλους το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών;

Να σημειωθεί ότι η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το από 23/01/2018 δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας στις 22/01 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών για το 2018, σημειώνει ο βουλευτής και συνεχίζει:

Στη συνεδρίαση ο Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, «παρά την έλλειψη εθνικής στρατηγικής, τα τελευταία χρόνια γίνεται αθόρυβη μεν, πολύ σημαντική δε δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» και η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών τόνισε ότι «… στόχος της επιτροπής είναι η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής και εθνικού σχεδίου δράσης».

Ωστόσο, είναι απορίας άξιο γιατί δεν εκπονήθηκε ακόμα Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών δεδομένου ότι από τον Ιούνιο του 2013 διορίστηκε Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών η κ. Χρ. Παπουτσοπούλου–Διαμαντοπούλου (ΦΕΚ Φύλλο 251, 5 Ιουνίου 2013) με θητεία 5 ετών. Η θητεία της λήγει σε λίγους μήνες, όμως από το 2013 έως σήμερα παρατηρείται πλήρης αδράνεια στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της. Μάλιστα, ενημέρωση για τα πεπραγμένα της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών δεν υπήρξε, παρόλο που ζητήθηκε από τον υπογράφοντα δύο φορές (στις 16/12/2016 κατέθεσα την υπ’ αριθμ. 96/2060 ερώτηση και ΑΚΕ και στις 29/06/2017 την υπ’ αριθμ. 617/6748 ερώτηση και ΑΚΕ). Την ίδια στιγμή, σε παρουσίαση του απολογισμού του ΟΚΑΝΑ για τη διετία 2015-2016 τον Μάρτιο του 2017 στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, εξέφρασαν μεγάλη αισιοδοξία.

Ο βουλευτής Λάρισας καταθέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

1) Γιατί από το 2013 έως σήμερα δεν εκπονήθηκε και εγκρίθηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών; Πόσες φορές συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών με την προηγούμενη σύνθεση; Τηρήθηκαν πρακτικά; Εκπονήθηκαν οι ετήσιες εκθέσεις (άρθρο 50 παρ. 2 του ν. 4139/2013) για τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016; Εάν ναι, υποβλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή των Ελλήνων; Με ποια κριτήρια κρίνεται, και εάν, επιτυχής η δράση της Εθνικής Συντονίστριας;

2) Σε τι συνίσταται η αισιοδοξία σας, όταν όλοι οι πίνακες που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο απολογισμό του ΟΚΑΝΑ-2016 καταδεικνύουν ότι τα καλύτερα, ποσοτικά τουλάχιστον, αποτελέσματα σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Οργανισμού ήταν στο διάστημα 2010-2013 παρόλο που η χρηματοδότηση του Οργανισμού, και δικαίως, ενισχύθηκε σημαντικά σε σχέση με την περίοδο 2011-2013;

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Απεξάρτηση, επανένταξη & έλεγχος των ιδιωτικών κέντρων, η στρατηγική για τις εξαρτήσεις



Ο ΟΚΑΝΑ ξεκινά συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΟΚΑΝΑ: Το κλείσιμο Μονάδων Υποκατάστασης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό

Ξανθός: Εθνικό Σχέδιο και Κινητές Μονάδες στην υπηρεσία πρόληψης εξαρτήσεων & αλκοόλ

ΚΕΘΕΑ: 118 πρώην χρήστες «καθαροί» τρία χρόνια