ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ν. Δημοκρατία: Λειψή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Αίγιο των 60.000 κατοίκων

Ν. Δημοκρατία: Λειψή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Αίγιο των 60.000 κατοίκων

Στον ελλειμματικό τρόπο λειτουργίας του ΠΕΔΥ Αιγίου ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναφορικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.

Η στελέχωση του εν λόγω ΠΕΔΥ είναι άκρως προβληματική αφού λειτουργεί με δύο οδοντίατρους, έναν γυναικολόγο, έναν παιδίατρο και μία μαία, εκ των οποίων ο γυναικολόγος και ο ένας οδοντίατρος εκτελούν χρέη ελεγκτή. Δε διαθέτει παθολόγο και δεν υπάρχει τεχνικός ώστε να λειτουργεί το Ακτινολογικό Τμήμα. Επίσης, δε διαθέτει καρδιολόγο. Και όλα αυτά σε μια περιοχή που κατοικούν 60.000 συμπολίτες μας με τον πληθυσμό αυτό να πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν θα προκηρυχθεί άμεσα θέση παθολόγου, εάν θα επαναλειτουργήσει το ακτινολογικό τμήμα και εάν γενικότερα θα ενισχυθεί το ΠΕΔΥ Αιγίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει οδηγήσει σε ελλειμματικό τρόπο λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται και να αναγκάζονται να καταφεύγουν στα νοσοκομεία προκειμένου να θεραπευτούν.

Πρόσφατο παράδειγμα ελλειμματικής λειτουργίας αποτελεί το ΠΕΔΥ Αιγίου το οποίο διαρκώς αποδυναμώνεται. Το ΠΕΔΥ Αιγίου λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ και οι εγκαταστάσεις του είναι άρτιες και σύγχρονες. Όμως, η στελέχωσή του είναι άκρως προβληματική αφού έχει απομείνει χωρίς καν παθολόγο δεδομένου ότι οι δύο επικουρικοί παθολόγοι που το στελέχωναν διορίστηκαν (ένας σε ΤΟΜΥ της Πάτρας και ο άλλος στο ιατρείο Καμαρών). Επομένως, υπάρχει η παγκόσμια πρωτοτυπία να λειτουργεί ΠΦΥ χωρίς παθολόγο στο Αίγιο με αποτέλεσμα οι χιλιάδες κάτοικοι της πόλης να αναγκάζονται να απευθύνονται σε περιφερειακά ιατρεία και νοσοκομεία για εξέταση και συνταγογράφηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, έχει σταματήσει και η λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος στο ΠΕΔΥ – ενώ μέχρι πρότινος λειτουργούσε δύο φορές την εβδομάδα - λόγω έλλειψης τεχνικού. Ακόμη, είναι απαραίτητη η στελέχωση και με έναν καρδιολόγο τουλάχιστον για κάποιες ημέρες της εβδομάδας.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ΠΕΔΥ Αιγίου λειτουργεί με δύο οδοντίατρους, έναν γυναικολόγο, έναν παιδίατρο και μία (1) μαία εκ των οποίων ο γυναικολόγος και ο ένας οδοντίατρος εκτελούν χρέη ελεγκτή. Με τις προαναφερθείσες ειδικότητες ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για ουσιαστική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ειδικά σε μία περιοχή όπως το Αίγιο, που κατοικούν 60.000 συμπολίτες μας με τον πληθυσμό αυτόν να πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να προκηρύξετε θέση παθολόγου για το ΠΕΔΥ Αιγίου; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

2. Θα επαναλειτουργήσει το ακτινολογικό τμήμα του ΠΕΔΥ Αιγίου; Αν ναι, πότε και σε ποιες σχετικές ενέργειες θα προβείτε;

3. Είναι στις προθέσεις σας γενικότερα η ενίσχυση του ΠΕΔΥ Αιγίου δεδομένου ότι είναι η μόνη μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πόλη; Αν ναι, ποιος είναι ο σχετικός σχεδιασμός;

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας: ΠΦΥ, αυξηση δαπανών για την υγεία, αδήλωτη εργασία, οι προτεραιότητες μετά τον Αύγουστο

Ν.Δ.: Ένας υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής στα αζήτητα στο ΠΓΝ Πατρών

 

Ν. Δημοκρατία: Τι πραγματικά συμβαίνει με τη μεταφορά κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ;

Φωτήλας: Τι συμβαίνει και ακυρώνονται τα χειρουργεία στο νοσοκομείο Ρίου-Πατρών

 

BEST OF NETWORK

Θρήνος στις Σέρρες για τον 25χρονο Θοδωρή που πέθανε από κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα: Εισηγήσεις για καθολικό lockdown στη Βόρεια Ελλάδα

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 4 νέα αυστηρά μέτρα - Φόβος για νέο κύμα τον Ιανουάριο

Κορονοϊός - Εύρημα σοκ σε καταψύκτες εργαστηρίων

Ο Ερντογάν τα βάζει και με την φίλη του τη Μέρκελ

Lockdown - Πότε θα γίνει η άρση του: Τι θα ανοίξει πρώτα - Τι θα γίνει με τα SMS

Μάνη: Σκότωσε τη γυναίκα του μπροστά στη 19χρονη κόρη τους - Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του φονικού

Άγριος καβγάς Άδωνι με δημοσιογράφο για τους νεκρούς: Φυσικά θα πανηγυρίζω που η Ελλάδα τα πάει καλά

Κορονοϊός - Συγκλονίζει ο Μανώλης Κωστίδης: «Πρώτη φορά φοβήθηκα τόσο, πνιγόμουν»

Τζένιφερ Λόπεζ: Πιο «καυτή» από ποτέ στα American Music Awards (pics+vid)

Θρήνος στην Πάτρα: Πέθανε η Ρένα Λαδοπούλου

Black Friday: Σε ρυθμούς «Μαύρης Παρασκευής» ηλεκτρονικά καταστήματα και καταναλωτές