ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τσίπρας: ΠΦΥ, αυξηση δαπανών για την υγεία, αδήλωτη εργασία, οι προτεραιότητες μετά τον Αύγουστο

Τρεις μόλις μήνες από την έξοδο της χώρας από το Μνημονιακό Πρόγραμμα και η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς ώστε η μετάβαση αυτή, να είναι όσο το δυνατόν ομαλή και να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας κάποιας ανάπτυξης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τσίπρας: ΠΦΥ, αυξηση δαπανών για την υγεία, αδήλωτη εργασία, οι προτεραιότητες μετά τον Αύγουστο

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Φυσικά δεν πρόκειται όλα να αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά η έξοδος από το πρόγραμμα, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να δείξει ένα άλλο «πρόσωπο» περισσότερο ευαίσθητο και ανθρωποκεντρικό θα λέγαμε!

Το τόνισε άλλωστε ξεκάθαρα χθες ο ίδιος, στην εισηγητική του ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας, ότι «Το κομβικότερο ζήτημα όλων, είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα: Αν μέχρι σήμερα έχουμε αναφερθεί στο γενικό περίγραμμα και τις αρχές του σχεδίου που οραματιζόμαστε για τη μνημονιακή Ελλάδα, πλέον έχει έρθει η ώρα αυτό να αποτυπωθεί συγκεκριμένα».

Το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα αποτελεί την αποτύπωση μιας συνολικής, ολιστικού χαρακτήρα, στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Ξεπερνώντας την ύφεση και την οικονομική καχεξία

«Δεν είναι απλώς ένα σχέδιο στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει, αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξη αυτών των σκοπών. Μιλάμε λοιπόν για μια συνεκτική στρατηγική. Η οποία εκκινεί από τα πεπραγμένα της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία η χώρα ξεπερνά την ύφεση και την οικονομική καχεξία, και εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα.

Και το εγχείρημα είναι καινοφανές για μια χώρα, που πορεύθηκε για χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική -όπως αποδείχθηκε- λογική. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστεί, σε θεωρητικό επίπεδο. Αλλά να θέσει μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, για την επόμενή της μέρα μετά από μία πολυετή κρίση».

Στη στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα βρίσκονται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το τέλος της αδήλωτης εργασίας

Για την αδήλωτη εργασία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έχει ήδη περιοριστεί, μέσα σε μία τριετία, από το 19% στο 13%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας και ο στόχος είναι να περιοριστεί στο 5% το 2021.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει, διότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Η Ελλάδα επιστρέφει και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα», σημείωσε με νόημα.

Φυσικά από την ομιλία του δεν θα μπορούσε να λείψει και ο τομέας της υγείας, καθώς πολλές φορές έχει αναφερθεί στο κοινωνικό κράτος.

ΠΦΥ

Η περαιτέρω ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και η αύξηση του ορίου δαπανών για την Υγεία, αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες για την επόμενη ημέρα της υγείας.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να μην μίλησε συγκεκριμένα για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά εύλογα εικάζει κανείς, ότι μιλώντας για αύξηση του ορίου των δαπανών για την υγεία, εκεί περιλαμβάνεται και το φάρμακο.

Το γνωρίζει πιστεύουμε καλά και ο ίδιος, ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι εντελώς οριακή (1,945 δις ευρώ) με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ασθενείς.

Την ίδια ώρα, ο φαρμακευτικός κλάδος, αποτελεί τον βασικότερο χρηματοδότη της Πολιτείας, καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν απίστευτα ποσά σε επιστροφές (clawback, και rebate σχεδόν το 40% του τζίρου τους, εκτιμάται πάνω από ένα δις ευρώ για το 2018), ενώ στηρίζουν και τους ανασφάλιστους, μία δαπάνη που συνεχώς αυξάνεται.

Ο προϋπολογισμός για την υγεία στο Μεσοπρόθεσμο

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, μία αύξηση που θα αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις 10 πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Και μιλώντας για αύξηση του ορίου των δαπανών, να θυμίσουμε ότι την περασμένη Πέμπτη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συναντήθηκε με τους Θεσμούς, οι οποίοι ξεκαθάρισαν, ότι το θέμα της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, παραπέμπεται σε κυβερνητικό επίπδο.

Αναφορικά με την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση και δη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν πάρει πολύ ζεστά το θέμα, σε αντίθεση με τους γιατρούς, οι οποίοι αντιδρούν τόσο για τις ΤΟΜΥ (ελάχιστοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον) όσο και για το gatekeeping.

Η κυβέρνηση πάντως έχει δηλώσει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 αναμένεται να έχουν λειτουργήσει 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Θα αλλάξουμε ριζικά το τοπίο της υγείας & του φαρμάκου - Μπορούμε, δεν είμαστε συστημικοί

Οι Θεσμοί ανοίγουν επίσημα το θέμα του ορίου της δαπάνης - Τι γίνεται όμως με το clawback;

Οι Θεσμοί επικροτούν το έργο του υπ. Υγείας - Η δαπάνη θα κλείσει σε κυβερνητικό επίπεδο

Παπαδημητρίου: Η διεύρυνση της δαπάνης & η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων να γίνουν... χθες

Φαρμακευτική πολιτική: Τα επόμενα βήματα με ορόσημο τον Αύγουστο

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών

PIF: Η φαρμακοβιομηχανία δανείζει το κράτος - Εύλογο να απαιτεί αύξηση της δαπάνης

Ξανθός: Ναι στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική