ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οικονόμου: Ανησυχητική μείωση του αριθμού των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζοντας την ανησυχία του σχετικά με την μείωση του αριθμού των κλινικών μελετών που διεξάγονται στη χώρα μας.

Οικονόμου: Ανησυχητική μείωση του αριθμού των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει ο κ. Οικονόμου, οι κλινικές μελέτες συνεπάγονται σημαντικά έσοδα για το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής έρευνας και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται σε αυτές. Το κυριότερο όμως από όλα είναι ότι αποκτά πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και νέα αποτελεσματικά φάρμακα ένας πολύ σημαντικός αριθμός ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονη Δυτική και Ιπποκρατική Ιατρική Πρακτική. Εξατομικευμένη - Στοχευμένη Θεραπεία των Νεοπλασμάτων» για το 2017 εγκρίθηκαν μόλις 136 νέες κλινικές μελέτες. Το 2015 διεξήχθησαν 204 νέες κλινικές μελέτες, ενώ το 2016 μόλις 164, αναφέρει ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και συνεχίζει:

«Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα απορροφά 80 εκ. ευρώ ετησίως από τα 35 δις ευρώ που διατίθενται για κλινικές μελέτες στην Ευρώπη! Δηλαδή, με πληθυσμό που αγγίζει το 2,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, απορροφά μόλις το 2,2‰ (τοις χιλίοις) των κονδυλίων! Με αυτόν τον τρόπο [οι κλινικές μελέτες] καλύπτουν μόνο το 4% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης!

Έντονη ανησυχία αλλά και προβληματισμός επικρατεί για ποιο λόγο στην Ελλάδα είμαστε τόσο πίσω και δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε ούτε κατά το ελάχιστο αντίστοιχες χώρες της Ευρώπης.

Βλέπουμε δηλαδή άλλες χώρες να προσελκύουν κλινικές μελέτες εκατοντάδων εκατομμυρίων και η Ελλάδα να απέχει πολύ από έναν τέτοιο στόχο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Βέλγιο, που με παρόμοιο πληθυσμό με αυτό της Ελλάδας απορροφά τουλάχιστον 2,5 δις και καλύπτει με αυτόν τον τρόπο το 50% της συνολικής ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του.

Πριν από περίπου δυο χρόνια η διοίκηση του ΕΟΦ είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο την αύξηση των κλινικών μελετών. Δύο χρόνια μετά και παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ΕΟΦ σε οργάνωση και διαφάνεια οι προσδοκίες αυτές έχουν δυστυχώς διαψευστεί!

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1) Για ποιο λόγο το 2017 είχαμε μόλις 136 νέες κλινικές μελέτες, ενώ το 2015 είχαμε 204 κλινικές μελέτες;

2) Ποιο είναι επιτέλους το υλοποιήσιμο σχέδιο σας για την αύξηση του αριθμού των κλινικών μελετών;».