ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Συγκρατημένα αισιόδοξος για το τέλος της λιτότητας - Έχουμε όμως μεγάλο βαθμό ελευθερίας

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι η λιτότητα μετά το τέλος του Μνημονιακού Προγράμματος δεν τελειώνει, ωστόσο βαίνει μειούμενη, κατέθεσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ξανθός: Συγκρατημένα αισιόδοξος για το τέλος της λιτότητας - Έχουμε όμως μεγάλο βαθμό ελευθερίας

Σε πείσμα του γνωστού καταστροφολογικού σεναρίου περί επικείμενης λαίλαπας, Αρμαγεδώνα, κατάρρευσης της οικονομίας και της χώρας, εμείς αντέξαμε όπως και η υγεία, ενώ προωθούμε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόνισε, κάνοντας αναφορά στη νέα προκήρυξη των 953 θέσεων γιατρών, που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Και συνέχισε στην ομιλία του:

«Αυτό που ενισχύεται με το πολυνομοσχέδιο, είναι ότι μετά από μία μεγάλη περίοδο, κλείνει ο κύκλος των αυστηρών μέτρων και της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και στον τομέα της υγείας, κλείνουμε τις μνημονιακές εκκρεμότητες χωρίς επιβαρύνσεις. Αντιθέτως, υπάρχουν μέτρα ανακουφιστικά καθώς οι πολίτες έχουν επιιβαρυνθεί υπέρμετρα όλα αυτά τα χρόνια, με σοβαρή μετακύλιση του κόστους».

Μεταξύ των ανακουφιστικών μέτρων, είναι και μία εξοικονόμηση της τάξης των 40,8 εκατ. ευρώ, από την επιλογή γενοσήμων. Πρόκειται για μία μετρήσιμη οικονομική ανακούφιση για τους ασθενείς της χώρας, όπως είπε ο υπουργός, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι για να γίνει αυτό, επιβλήθηκε στους φαρμακοποιούς rebate. Οι φαρμακοποιοί φυσικά εκτιμούν ότι το rebate είναι αντικίνητρο, ωστόσο είναι το μισό της δαπάνης και αφορά μόνο το 2018 περίπου ισοφαρίζεται με την έκπτωση που έχουμε δώσει από πέρυσι για τους φαρμακοποιούς και είναι 4 εκατ. ευρώ το χρόνο, τόνισε ο κ. Ξανθός. Είναι περίπου ισοδύναμη παρέμβαση και δεν εκτιμούμε ότι δημιουργούμε επιβάρυνση στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι φυσικά όλα αυτά τα χρόνια, έχουν πράγματι ζοριστεί», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε ο υπουργός Υγείας στο θέμα των γενοσήμων, σημειώνοντας, ότι γίνεται προσπάθεια ανάκτησης του κύρους και της αξιοπιστίας των γενοσήμων, τα οποία στα χρόνια της κρίσης κακοποιήθηκαν στη συνείδηση των πολιτών. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν αξιόπιστα και ασφαλή γενόσημα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφορικά με τα οπτικά, επεσήμανε, ότι επιλέγουμε τη λύση του voucher, όπου ο πολίτης στη συνέχεια θα το δίνει στον ιδιώτη πάροχο και με αυτό ο τελευταίος θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά το clawback, υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός δεν είναι ένας ορθολογικός, είναι όμως αναγκαίος σε αυτή τη φάση, μαζί με μία δέσμη διαρθρωτικών μέτρων και αλλαγών που για πρώτη φορά υλοποιούνται στον τομέα των φαρμάκων και των προμηθειών. Επίσης,για πρώτη φορά έχουμε Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και Μητρώα Ασθενών, ενώ για πρώτη φορά, προχωράμε σε ένα κεντρικοποιημένο σύστημα προμηθειών που θα οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακος όπως είπε.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη, ότι το Μεσοπρόθεσμο αναφέρει ρητά, ότι το ΕΣΥ θα ενισχυθεί με 195 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της 4ετίας.

Και πρόσθεσε:

Τελειώνουμε με τη λιτότητα; προφανώς όχι η λιτότητα παραμένει, όμως βαίνει μειούμενη. Το σύστημα εξακολουθεί να έχει ανοιχτές πληγές, όμως θα καλύψουμε πραγματικές ανάγκες των πολιτών όπως η οδοντιατρική φροντίδα. Επιπλέον, για εμάς αποτελεί στοίχημα, να καλύψουμε νέα πεδία καθώς θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, να επανεξετάσουμε πλευρές υγείας, να δούμε στρεβλώσεις και να πάμε σε ένα νέο μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Η «μετα-μνημόνιο» εποχή θα φέρει ελευθερία στη χάραξη πολιτικής υγείας & φαρμάκου