ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας του ΚΕΤΕΚΝΥ με τους διοικητές 18 νοσοκομείων για τα DRGs

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας του ΚΕΤΕΚΝΥ με τους διοικητές 18 νοσοκομείων για τα DRGs

Παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, πραγματοποιήθηκε εχθές, Παρασκευή 20 Ιουλίου, η πρώτη συνάντηση εργασίας του ΔΣ του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) με τους διοικητές των 18 νοσοκομείων της χώρας που θα αναπτύξουν πιλοτικά το ελληνικό σύστημα DRG, το σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών που θα αντικαταστήσουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ).

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν οι διοικητές των νοσοκομείων: «Ευαγγελισμός», «Ιπποκράτειο», «Λαϊκό», «Έλενας Βενιζέλου», Παίδων «Αγία Σοφία», «Άγιος Σάββας», «Τζάνειο», Ωνάσειο, «Παπαγεωργίου», «Άγιος Δημήτριος», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα DRGs –ως «εργαλείο» μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων– μπορούν να συμβάλουν στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για καθολική και ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων σε ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. «Δεν πρόκειται για έναν μηχανισμό περικοπών, ελέγχου του ιατρικού έργου ή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, αλλά για ένα σύστημα που θα ενισχύσει τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση του κόστους, τη μέτρηση του παραγόμενου έργου και –σε δεύτερο χρόνο– τη δικαιότερη κατανομή των πόρων ανάλογα με τη δραστηριότητα (activity-based funding)» τόνισε ο κ. Ξανθός. Επiσήμανε, επίσης, ότι με τη συνδρομή του ΚΕΤΕΚΝΥ και των 18 νοσοκομείων θα δοθεί το σήμα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποκτά νέα κουλτούρα διοίκησης, συγκεκριμένη στρατηγική και πλαίσιο αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών του και δεν επαφίεται απλώς στην καλή διάθεση και την εμπειρική γνώση των διοικητών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΤΕΚΝΥ, Φίλιππος Ταραντίλης, υπογράμμισε τη σημασία της συμβολής των διοικητών στη διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος DRG, το οποίο θα αποτελέσει μια μεταρρυθμιστική τομή διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα συντείνει στον εξορθολογισμό της κατανομής των πόρων, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, στη βελτίωση της πρόσβασης, στη μείωση της παραοικονομίας και των out-of-pocket πληρωμών, καθώς και στη δυνατότητα ρύθμισης της νοσοκομειακής περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Μαστρογιάννης, οικονομολόγος, μέλος του ΔΣ του ΚΕΤΕΚΝΥ, παρουσίασε το σύστημα DRG, ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, Κωνσταντίνος Χαλκιάς, το γενικό σχέδιο ενεργειών για τη συνεργασία ΚΕΤΕΚΝΥ-Πιλοτικών Νοσοκομείων, η Διοικήτρια του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» και μέλος του ΔΣ του ΚΕΤΕΚΝΥ, Αναστασία Μπαλασοπούλου, τα οφέλη από την εφαρμογή του συστήματος DRG και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του υπ. Υγείας και μέλος του ΔΣ του ΚΕΤΕΚΝΥ, Σταυρούλα Κατσικάρου, τις υποχρεώσεις των πιλοτικών νοσοκομείων και του ΚΕΤΕΚΝΥ, όπως απορρέουν από την εφαρμογή των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται έχουν αγοραστεί ήδη από το 2014 οι άδειες χρήσης του γερμανικού συστήματος DRG, ενώ για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος η χώρα μας θα κάνει χρήση της τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen