ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση στη Βουλή για επαναπροσλήψεις σε νοσοκομεία και hotspots

Ερώτηση για την απόλυση του μεγαλύτερου μέρους των 700 εργαζομένων με συμβάσεις, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα δημόσια νοσοκομεία και τα hotspots της Αττικής, κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης.

Ερώτηση στη Βουλή για επαναπροσλήψεις σε νοσοκομεία και hotspots

Στην απόλυση του μεγαλύτερου μέρους από τους 700 εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με μπλοκάκι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και την εξαίρεσή τους από την ανανέωση των συμβάσεων, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε δημόσια νοσοκομεία και hotspots, αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας αναφέρουν τα εξής:

«Στις 19 Αυγούστου του 2018 απολύθηκε, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος από τους 700 εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με "μπλοκάκι" για τα δημόσια νοσοκομεία και τα hotspot, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ παρατάθηκε για δύο μήνες η σύμβαση για τους εργαζόμενους στα hotspot εκτός Αττικής. Οι εργαζόμενοι αυτοί, άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των υπηρεσιών που δούλευαν, είχαν προσληφθεί εδώ και ενάμιση χρόνο με σύμβαση, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το Φλεβάρη του 2017. Ήταν ασφαλισμένοι με "μπλοκάκι" και οι συμβάσεις τους είχαν ανανεωθεί, έως τώρα, τέσσερις φορές.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις και αυτών των εργαζόμενων, όμως τους εξαίρεσε τελευταία στιγμή. Αυτοί οι εργαζόμενοι, νοσηλευτές, γιατροί, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και εργάτες γενικών καθηκόντων, έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ τα νοσοκομεία και τα hotspot που δούλευαν, που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν άκρως υποστελεχωμένα με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αντιμετωπί­ζουν νέα πρόσθετα μεγάλα προβλήματα, μετά την απόλυση των συγκεκριμένων εργαζόμενων σε κρίσιμους τομείς.

Για παράδειγμα, μόνο από το Νοσοκομείο "Ασκληπιείο της Βούλας", που καλύπτει μια τεράστια περιοχή στη νοτιοανατολική Αττική με 1.500.000 κατοίκους και στενάζει κυριολεκτικά από την έλλειψη προσωπικού και άκρως απαραίτητων τμημάτων, απολύθηκαν 19 εργαζόμενοι.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής με μνημόνια και χωρίς μνημόνια, αντιμετωπίζει την Υγεία ως κόστος, θέλει εργαζόμενους αναλώσιμους χωρίς δικαιώματα, να τους υποβάλει κυριολεκτικά στο "μαρτύριο της σταγόνας", ανακυκλώνοντάς τους από τη δουλειά στην ανεργία, πότε εδώ και πότε εκεί, από θέση εργασίας σε θέση εργασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

Να επαναπροσληφθούν όλοι ανεξαιρέτως οι απολυμένοι εργαζόμενοι που δούλευαν στα δημόσια νοσοκομεία και στα hotspot της Αττικής έως τις 19 Αυγούστου, με τη σύμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Επαναπρόσληψη με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς το απαράδεκτο καθεστώς του εργαζόμενου με "μπλοκάκι", γιατί είναι άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των υπηρεσιών που έως τώρα δούλευαν.

Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, στα ιδρύματα Πρόνοιας, στα hotspot. Μονιμοποίηση όλων, όπως συμβασιούχοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ και επικουρικοί, ενοικιαζόμενων, αλλά και αυτών των εργολαβικών συνεργείων».