ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Την κατάργηση του clawback στη δαπάνη για τα εμβόλια ζητά η ΝΔ

Τη συνολική εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και το αντίστοιχο clawback και την ένταξη της δαπάνης σε ειδικό κoνδύλι κοινωνικής πολιτικής, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Την κατάργηση του clawback στη δαπάνη για τα εμβόλια ζητά η ΝΔ

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι ο κλειστός προϋπολογισμός στα εμβόλια και η συνακόλουθη επιβάρυνση με clawback, αποδεικνύεται επιζήμια και στερείται επιστημονικής, δημοσιονομικής και αναπτυξιακής βάσης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Η επιμονή του Υπουργείου Υγείας για κλειστό προϋπολογισμό στα εμβόλια και την συνακόλουθη επιβάρυνση με clawback, αποδεικνύεται επιζήμια και στερείται επιστημονικής, δημοσιονομικής και αναπτυξιακής βάσης αφού τα εμβόλια δεν αποτελούν στόχο προκλητής συνταγογράφησης, δεν αφορούν φαρμακευτική θεραπευτική δαπάνη, αλλά αποτελούν εργαλείο προνοιακής κοινωνικής πολιτικής που σχετίζεται με την Πρόληψη και θωρακίζει την Δημόσια Υγεία.

Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η Πολιτεία υπέρ των καθολικών εμβολιασμών, οφείλει να είναι ισχυρό και ουσιαστικό, ιδίως στην παρούσα συγκυρία όπου επιμένει ακόμη η επιδημία της ιλαράς στην χώρα μας και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (έστω και αν βρίσκεται σε ανεκτά ακόμη επίπεδα) παραμένει οριακή στην παροχή ανοσίας αγέλης. Πρέπει επίσης να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση στις αντιεμβολιαστικές φωνές οι οποίες παρόλο που έχουν καταδικαστεί εμφατικά από τους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας, επιμένουν, με την ανοχή σε ορισμένες περιπτώσεις του Υπουργείου.

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας [Αριθμ. Δ3 (α)/οικ. 63585, ΦΕΚ Β' 4065/17.09.2018)] να εξαιρέσει από τον υπολογισμό μόνο το μερίδιο ανάπτυξης (το οποίο αποτελεί μόλις το 10% του υπολογιζόμενου clawback ενώ το υπόλοιπο 90% προκύπτει από το τελικό μερίδιο αγοράς της εταιρείας) αποτελεί ημίμετρο που αντιμετωπίζει απλώς κάποια επιμέρους τεχνικά προβλήματα και δεν προωθεί την πρόληψη.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1. Θα προχωρήσετε εντέλει στην συνολική εξαίρεση των εμβολίων από την φαρμακευτική δαπάνη και το αντίστοιχο clawback;

2. Θα αποφασίσετε για την ένταξη της δαπάνης εμβολίων σε ειδικό κονδύλι κοινωνικής πολιτικής, προάγοντας έτσι την Πρόληψη και θωρακίζοντας της Δημόσια Υγεία;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ

ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ

ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ

ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ»