ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα: Ακριβή η δημόσια υγεία, «άγνωστος» ο οικογενειακός γιατρός

Το 86% των πολιτών δεν έχει εγγραφεί ακόμα σε οικογενειακό γιατρό και μόλις το 16% σκοπεύει να το πράξει το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της εταιρείας Alco, για την εικόνα που έχουν πολίτες αλλά και γιατροί για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Έρευνα: Ακριβή η δημόσια υγεία, «άγνωστος» ο οικογενειακός γιατρός

Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), το διάστημα 24-28 Σεπτεμβρίου 2018, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων από όλη την Ελλάδα, ηλικίας 25 ετών και άνω. Επίσης, σε 400 γιατρούς (200 ιδιώτες και 200 εργαζόμενους στο ΕΣΥ) μέλη του ΙΣΑ. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν τη Δευτέρα (08/10/2018) ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο ταμίας Φώτης Πατσουράκος και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αλέξης Βασιλείου.

Οικογενειακός γιατρός

Την πλάτη στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) φαίνεται να γυρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί. Το νέο σύστημα είναι άγνωστο στα 2/3 των πολιτών ενώ μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Επίσης επτά στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δήλωσαν ότι δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα.

 • το 86% δεν έχει κάνει εγγραφή, στον οικογενειακό γιατρό που θα τον παρακολουθεί
 • το 66% των πολιτών δεν έχει ενημερωθεί για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
 • μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Το 47% θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί ενώ το 37% δεν γνωρίζει για το νέο σύστημα
 • η εκτίμηση των περισσότερων (47% έναντι 17%) είναι ότι το υποχρεωτικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό ιατρό, δυσκολεύει την πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας.

Από την πλευρά των γιατρών:

 • το 64% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα αξιολογεί αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και το 18% θετικά
 • το 57% θεωρεί ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ το 19% βελτίωση
 • το 80% θεωρεί ότι το νέο σύστημα δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες, για τους γιατρούς ενώ το 8% θεωρεί ότι προσφέρει.
pfy1

«Ακριβή» η δημόσια υγεία

Ως προς τη γενικότερη αντίληψη των συμμετεχόντων στην έρευνα προκύπτει ότι το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας καθώς εκτιμά ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει για συμμετοχή, εξετάσεις κτλ.

Επίσης, 1 στους 2 πολίτες –κυρίως άνω των 65 ετών- δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας και 4 στους 10 τη δαπάνη για φάρμακα.

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες κάνουν κάθε χρόνο χρήση των υπηρεσιών υγείας. Ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών τα τελευταία δύο χρόνια, το 41% θεωρεί ότι έχει επιδεινωθεί, το 36% ότι είναι στάσιμη και το 14% ότι έχει βελτιωθεί.

Όσοι επισκέφθηκαν δημόσιο νοσοκομείο τα τελευταία δύο χρόνια, σε ποσοστό 37% έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν, σε ποσοστό 25% πολύ ικανοποιημένοι, ενώ καθόλου ικανοποιημένο ήταν το 17% και λίγο ικανοποιημένο το 21%.

alco3

Ωστόσο, οι γιατροί έχουν χειρότερη γνώμη για τη λειτουργία του ΕΣΥ σε σχέση με τους πολίτες. Συγκεκριμένα, το 63% των γιατρών εκτιμά ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τον ασθενή, ενώ το 25% θεωρεί ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους ασθενείς. Ως κύρια αιτία για τα παραπάνω αποτελέσματα οι κύριοι Πατούλης και Πατσουράκος ανέδειξαν την εξουθένωση που υφίσταται το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι:

 • το 60% των γιατρών εκτιμά ως αρνητικά και πολύ αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια ενώ το 24% θετικά
 • το 46% εκτιμά ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιδεινωθεί και το 13% θεωρεί ότι βελτιώθηκαν
 • το 48% θεωρεί ότι ευθύνονται οι λανθασμένες πολιτικές για την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ενώ το 34% η οικονομική κρίση
 • το 64% των γιατρών του Δημόσιου τομέα θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίας, στα Δημόσια νοσοκομεία έχουν επιδεινωθεί , το 31% ότι είναι στάσιμες και το 4% ότι βελτιώθηκαν
 • το 75% θεωρεί ότι οι αμοιβές των γιατρών στα Δημόσια νοσοκομεία επιδεινώθηκαν και το 23% ότι είναι στάσιμες
 • το 39% δυσκολεύεται να συντηρήσει το ιατρείο του
 • το 53% έχει σκεφθεί να φύγει στο εξωτερικό.

Συμπερασματικά, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, επισήμανε: «Σύμφωνα με τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας για την υγεία, που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέθεσε στην Alco, η κοινωνία, που χρησιμοποιεί έντονα το Δημόσιο σύστημα Υγείας, εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών και βεβαίως αναζητά την αντιστροφή της τάσης αυτής και τη βελτίωση τους. Ενώ ο ιατρικός κόσμος ανησυχεί έντονα για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας, εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας του έχουν επιδεινωθεί, όπως και οι παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες απέχουν πολύ από εκείνες της Ευρώπης, τόσο, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και κίνδυνοι για τους ασθενείς».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, η έρευνα αποκάλυψε μια «εικόνα ντροπής για την ελληνική κοινωνία». Αποδεικνύει «τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους όσο και τους γιατρούς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα στοιχειώδη έξοδα των ιατρείων τους. Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορρύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, η σημερινή κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία».