ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Βροχή» απευθείας αναθέσεων στα νοσοκομεία

Αποκαλυπτική ήταν η έκθεση Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις προμήθειες και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων, όπως παρουσιάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Βροχή» απευθείας αναθέσεων στα νοσοκομεία

Το Συνέδριο έλεγξε δειγματοληπτικά μια σειρά από νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και διαπιστώσε πως παρά τα όσα διατείνονται οι αρμόδιοι, οι απευθείας αναθέσεις καλά κρατούν!

Ενδεικτικά, κατά την παρουσίαση των στοιχείων, στις διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε το παράδειγμα του Ευαγγελισμού: Το 2017, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας συνήψε 2.999 συμβάσεις προμηθειών με απευθείας ανάθεση, αλλά μόνο 19 από πρόχειρους διαγωνισμούς ή παρατάσεις προηγούμενων συμβάσεων!

Το 2016 οι απευθείας αναθέσεις στο ίδιο νοσοκομείο, είχαν φτάσει τις 3.316 ενώ είχαν υπογραφεί μόλις 65 συμβάσεις προμηθειών από διαγωνισμούς (ανοιχτούς, πρόχειρους και παρατάσεις παλαιότερων συμβάσεων).

Έτσι, καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι απευθείας αναθέσεις κόστισαν στο νοσοκομείο περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Διαιωνίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Στο τέλος του 2017, ο Ευαγγελισμός είχε 17,7 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, το Λαϊκό 9,3 εκατομμύρια και το Αττικόν 9,7 εκατομμύρια εκατομμύρια ευρω.

Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, τα ληξιπρόθεσμα χρέη πέντε ετών αντιστοιχούν σε 5-10% του συνόλου, ενώ βρέθηκαν στα νοσοκομεία και ορισμένες ανεξόφλητες υποχρεώσεις από το 2000, δηλαδή χρέη 18 ολόκληρων ετών!

Γιατί τα νοσοκομεία δημιουργούν ληξιπρόθεσμα χρέη;

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ξέρει την απάντηση: Διότι ακόμη και σήμερα υπολειτουργεί το σύστημα κεντρικών προμηθειών υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η πάλαι ποτέ Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, είχε αναλάβει για την περίοδο 2010 - 2014 μόλις 36 διαγωνισμούς, εκ των οποίων οι 17 ματαιώθηκαν ενώ 9 είναι μέχρι σήμερα σε εξέλιξη!

Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται πως τα νοσοκομεία υπο-εκτιμούν τις δαπάνες τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%.

Τι χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στα νοσοκομεία περί τα 260 εκατομύρια ευρώ. Το πρόβλημα επιδεινώνεται, αφού ο Οργανισμός εξοφλεί με καθυστέρηση. Για παράδειγμα, το 2017 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε στον Ευαγγελισμό 5,48 εκατομμύρια. Όμως, τα 3,2 εκατομμύρια τα εξόφλησε στο τέλος Δεκεμβρίου, άρα το νοσοκομείο δεν μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για δικές του ανάγκες που αφορούσαν το 2017.