ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Χιλιάδες οι κενές θέσεις στη δημόσια ψυχιατρική περίθαλψη

Πάνω από 1.300 θέσεις ψυχιάτρων, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων χρειάζονται οι δημόσιες ψυχιατρικές μονάδες ενηλίκων και παιδιών της χώρας.

Χιλιάδες οι κενές θέσεις στη δημόσια ψυχιατρική περίθαλψη

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Υγείας, η οποία αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και καταγράφει τις ανάγκες σε προσωπικό.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η κατάσταση για καθεμιά από τις μονάδες που λειτουργούν πανελλαδικά (από νοσοκομεία και κέντρα ψυχικής υγείας, μέχρι ξενώνες και οικοτροφεία).

Σύμφωνα με τα στοιχεία στις νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές δομές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής υπηρετούν 85 ψυχίατροι, 4 παιδοψυχίατροι, 600 νοσηλευτές, 100 ψυχολόγοι, 61 κοινωνικοί λειτουργοί, 41 εργοθεραπευτές και 1 λογοθεραπευτής.

Στο «Δρομοκαΐτειο» υπηρετούν 29 ψυχίατροι, 241 νοσηλευτές, 18 ψυχολόγοι, 12 κοινωνικοί λειτουργοί, 10 εργοθεραπευτές και 1 λογοθεραπευτής.

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στελεχώνουν 36 ψυχίατροι, 5 παιδοψυχίατροι, 290 νοσηλευτές, 48 ψυχολόγοι, 24 κοινωνικοί λειτουργοί, 19 εργοθεραπευτές και 4 λογοθεραπευτές.

Το πόσο επαρκής είναι αυτή η στελέχωση μπορεί να γίνει αντιληπτό, αν σκεφτεί κανείς ότι υπό την εποπτεία αυτών των νοσοκομείων λειτουργούν δεκάδες δομές, διασκορπισμένες σε διάφορες περιοχές.

Η μέση στελέχωση των ψυχιατρικών τμημάτων ενηλίκων (ανεξαρτήτως αριθμού κρεβατιών) περιλαβάνει, όπως προκύπτει από την έκθεση, 5 ψυχιάτρους, 12 νοσηλευτές και 5 άτομα λοιπών ειδικοτήτων, δηλαδή συνολικά 23 άτομα ανά τμήμα. Ωστόσο, βάσει της διεθνούς πρακτικής και των πραγματικών αναγκών, η στελέχωση κάθε τμήματος θα έπρεπε να κυμαίνεται από 22 έως και 27 άτομα, ανάλογα με τον αριθμό των κλινών.

Οι ελλείψεις είναι περισσότερες στον κλάδο του νοσηλευτικού προσωπικού, όπου οι ανάγκες επιβάλλουν 13 - 17 νοσηλευτές ανά τμήμα ενώ ο μέσος όρος δεν ξεπερνά τους 12.

Η έκθεση υπολογίζει πώς τα ψυχιατρικά τμήματα ενηλίκων χρειάζονται συνολικά 1.182 άτομα ιατρικών και άλλων ειδικοτήτων.

Κάπως καλύτερη εμφανίζεται η κατάσταση στα ψυχιατρικά τμήματα που απευθύνονται σε παιδιά, τα οποία είναι λιγότερα σε σύγκριση με αυτά των ενηλίκων. Η μέση στελέχωσή τους φαίνεται να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα, ενώ οι ανάγκες υπολογίζονται σε 121 άτομα.