ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άλλη μια δωρεά στο ΕΣΥ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα δώρισε στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα νεογνικού screening.

Άλλη μια δωρεά στο ΕΣΥ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το μηχάνημα αναμένεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διάγνωση νοσημάτων, τα οποία εάν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα προκαλούν σοβαρές μόνιμες βλάβες στην ανάπτυξη του παιδιού.

Με την εγκατάσταση του μηχανήματος, όλα τα νεογέννητα της χώρας θα ελέγχονται με ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο γι τα τρία νοσήματα, που περιλαμβάνονται ήδη στο Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών: φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία και υποθυρεοειδισμό.

«Χωρίς την δωρεά του Ιδρύματος θα ήταν αδύνατη η προμήθεια αυτού του μηχανήματος, το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στον ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έλεγχο όλων των νεογνών της Ελλάδας για διάφορα νοσήματα, με ταυτόχρονη σημαντική εξοικονόμηση των διαθέσιμων πόρων», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Σταύρος Ντουντουνάκης.

Το μηχάνημα GSP (Genetic Screening Processor) είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και έχει διασύνδεση με το Πληροφοριακό Σύστημα Εργαστηρίων (LIS). Με τη χρήση του αναμένεται να μειωθούν σημαντικά τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, ενώ έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται καθημερινά περισσότερα από 2.000 δείγματα.