ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δύο ερωτήσεις στη Βουλή για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Δύο αλλεπάλληλες ερωτήσεις κατατέθηκαν στη Βουλή για τα ασυνόδευτα παιδιά που μένουν μήνες στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Παραμένουν οι δυσκολίες στη μετακίνησή τους.

Δύο ερωτήσεις στη Βουλή για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Τις σχετικές ερωτήσεις κατέθεσαν ο βουλευτής Α' Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης.

«Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός, πως οι εργαζόμενοι των παιδιατρικών νοσοκομείων δεν έχουν ούτε την απαιτούμενη κατάρτιση, αλλά ούτε και όλα τα απαραίτητα μέσα στη διάθεσή τους προκειμένου να φροντίσουν επαρκώς τα παιδιά που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Και ερωτά τους υπουργούς Δικαιοσύνης ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβουν και ποιες δομές θα δημιουργήσουν ώστε να μετακινηθούν τα παιδιά.

Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης, αναφέρει πως αφενός τα παιδιά πρέπει να φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές και όχι σε νοσοκομεία ενώ και οι εργαζόμενοι έχουν ως ρόλο να φροντίζουν τα άρρωστα παιδιά. Απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς, ο ανεξάρτητος βουλευτής ζητάει να καταθέσουν το πλάνο τους προκειμένου να εξαλειφθεί εντελώς αυτό το τραγικό φαινόμενο.

Δύσκολη υπόθεση η μετακίνηση των παιδιών

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη παραδεχτεί πως δεν υπάρχουν δομές για την άμεση μετακίνηση όλων των φιλοξενούμενων παιδιών τα οποία βρέθηκαν στα παιδιατρικά νοσοκομεία ύστερα από εισαγγελική εντολή.

Πρόκειται για παιδιά από μερικών μηνών μέχρι 17 ετών, που κρίθηκε ότι έπρεπε να απομακρυνθούν από το οικογενειακό περιβάλλον, λόγω παραμέλησης ή και κακοποίησης. Περίπου τα μισά είναι παιδιά μεταναστών, ενώ πολλά προέρχονται από hot spots.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου υποσχέθηκε στη διοίκηση των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς, για να βρεθεί λύση.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν δομές για τα παιδιά αυτά και δήλωσε πως θα γίνουν προσπάθειες να βρεθούν τα χρήματα για να αυξηθούν οι θέσεις στις υπάρχουσες δομές ή να δημιουργηθούν νέες.

Διαβάστε επίσης:

75 ασυνόδευτα παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Τι απαντά ο υπουργός Υγείας για τα εγκαταλελειμμένα ασυνόδευτα παιδιά των παιδιατρικών νοσοκομείων