ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

250 εκατομμύρια ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την Υγεία

Ακυρώθηκε μέρος της δωρεάς προς τον Ευαγγελισμό, ύστερα από έντονες αντιδράσεις.

250 εκατομμύρια ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την Υγεία

Επτά δωρεές, συνολικού ύψους 250 εκατομμυρίων είναι σε εξέλιξη στο χώρο της Υγείας. Όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το σχετικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κατασκευή και εξοπλισμό νέων υποδομών, προμήθεια ιατροτεχνικού εξοπλισμού, ενίσχυση του ΕΚΑΒ, καθώς και εκπαίδευση για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.

Ωστόσο, ένα μέρος από αυτές τις δωρεές ακυρώνεται.

Πρόκειται για την εγκατάσταση της Νοσηλευτικής Σχολής Αθηνών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο κτίριο «Οίκος Αδελφών» όπου σήμερα στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες όπως και κοιτώνες για οικονομικά ασθενείς εργαζόμενους.

Η εν λόγω δωρεά είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του σωματείου εργαζομένων αλλά και της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ευαγγελισμού, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου είχε διατυπώσει ενστάσεις, υποστηρίζοντας πως οι χώροι δεν επαρκούν για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός.

«Το ΙΣΝ πρότεινε τροποποίηση των αρχικών αρχιτεκτονικών σχεδίων, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν τελεσφόρησε και το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου ενημέρωσε ότι δεν συμφωνεί να προχωρήσει το έργο όπως είχε εξαρχής συμφωνηθεί», αναφέρει ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Η εν λόγω δωρεά ακυρώνεται με ομόφωνη απόφαση όλων των μερών, αλλά θα προχωρήσουν κανονικά οι υπόλοιπες δωρεές προς τον Ευαγγελισμό. Αυτές περιλαμβάνουν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, προχωρά η δωρεά για το νέο κτίριο του νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα.

Το Ίδρυμα θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τον Τομέα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, με επισκευή των τριών ελικοπτέρων Augusta A109 αλλά και με αγορά 2 νέων αεροπλάνων για αεροδιακομιδή και παροχή ενισχυμένης ιατρικής φροντίδας κατά τη διάρκεια της αερομεταφοράς.

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία για προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού PET (τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων), καθώς και για δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε εγκατάσταση PET σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Λάρισα και των Ιωάννινα, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές, θα πρέπει να κυρωθεί σχετικός νόμος από τη Βουλή.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των υποδομών φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop (RPBW), ενώ το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο Johns Hopkins δρα συμβουλευτικά με στόχο να μεταφέρει την τεχνογνωσία μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.