ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα παραδοχή Ξανθού για τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε τις ανεπάρκειες, αλλά έσπευσε να χαρακτηρίσει ανυπόστατη τη σχετική κριτική της αντιπολίτευσης.

Νέα παραδοχή Ξανθού για τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε πως 16 μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, λειτουργούν 110 από τις 239 προβλεπόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), και αυτές με προβλήματα!

«Όντως υπάρχουν προβλήματα και όντως δεν υπάρχει επάρκεια του προσωπικού, αλλά αυτό που καταφέραμε σε 16 μήνες ήταν άθλος», είπε ο υπουργός...

Και δεσμεύθηκε πως το επόμενο διάστημα οι ΤΟΜΥ θα έχουν 500 γιατρούς και 1000 άτομα λοιπό προσωπικό. Οι γιατροί αυτοί μάλιστα θα «ονομαστούν» οικογενειακοί ώστε να ενταχθούν στον περιβόητο θεσμό, ο οποίος θεωρητικά ισχύει από 1ης Ιανουαρίου, αλλά στην πράξη η πλειονότητα των ασφαλισμένων του έχουν γυρίσει την πλάτη.

Άλλοι 700 οικογενειακοί γιατροί συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ο υπουργός ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούν οι όροι ώστε να αυξηθούν οι συμβεβλημένοι.

Ο ίδιος ο υπουργός είπε πως 1,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στον οικογονειακό γιατρό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα σημαντικό το ποσοστό.

Ωστόσο, στο σύνολο των ασφαλισμένων, η πλειονότητα δεν έχει ακόμη επιλέξει οικογενειακό γιατρό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στις ΤΟΜΥ έχουν γίνει 350.000 δωρεάν επισκέψεις, ενώ 150.000 ασθενείς έχουν ήδη αναπτυγμένο ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Ο ερωτών βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η ίδια έβαλε ψηλά τον πήχη της πρωτοβάθμιας και στη συνέχεια πέρασε από κάτω!

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοβάθμια: Νέο σύστημα μόνο στη θεωρία, και στην πράξη ταλαιπωρία!

Εγκαίνια και έντονη κριτική για τις ΤΟΜΥ