ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκαίνια και έντονη κριτική για τις ΤΟΜΥ

Την ΤΟΜΥ Μοσχάτου εγκανίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.

Εγκαίνια και έντονη κριτική για τις ΤΟΜΥ

Μια νέα Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), στο Μοσχάτο, εγκαινιάστηκε σήμερα 10 Ιανουαρίου, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί μέσα στις επόμενες 21 μέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος αυτού του μήνα να έχουν λειτουργήσει άλλες 13...

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στα εγκαίνια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, η ΤΟΜΥ που εγκαινιάστηκε σήμερα είναι η 107η που λειτουργεί. Ο σχεδιασμός που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο προέβλεπε 239 τέτοιες μονάδες...

Από την Αριστοτέλους έχουν παραδεχτεί τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας, οι οποίες αποτελούν μέρος του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο «διαφημίστηκε» ως η μεγάλη μεταρρύθμιση της σημερινής κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, αλλά όπως φαίνεται «σκοντάφτει» στις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η ηγεσία του υπουργείου είχε δηλώσει ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου πρέπει να λειτουργούν 120 ΤΟΜΥ.

Μόλις πριν λίγες μέρες υπογράφηκαν 3 απόφάσεις για 49 ΤΟΜΥ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη και το σχεδιασμό να περιλαμβάνει στελέχωση με... συμβασιούχους και να «απλώνεται» ως το 2021.

Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας έχουν ξεσηκωθεί, ενώ έντονη είναι η κριτική της αντιπολίτευσης. Μόλις προχθές, 8 Ιανουαρίου, κατατέθηκε στη Βουλή μια ακόμη επίκαιρη ερώτηση για την Πρωτοβάθμια, από τον βουλευτή Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστα Μπαργιώτα.

«Ομολογούν την αποτυχία των ΤΟΜΥ και την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα», επισημαίνει ο βουλευτής και ερωτά τον υπουργό Υγείας «γιατί δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι ΤΟΜΥ και πώς κατανέμονται ανά περιφέρεια όσες λειτουργούν;». Ζητά επίσης ενημέρωση της Βουλής για το αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση και η στελέχωση της ΠΦΥ».

Διαβάστε επίσης:

Τρεις αποφάσεις για 49 Τοπικές Μονάδες Υγείας