ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στη Βουλή τα προβλήματα των εργαστηρίων του Ευαγγελισμού

Το θέμα είχε αναδειχθεί προ ημερών από το onmed και τώρα η ΝΔ καταθέτει ερώτηση στη Βουλή.

Στη Βουλή τα προβλήματα των εργαστηρίων του Ευαγγελισμού

Όπως είχε αναδείξει το onmed, οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια αλλά και τα απαρχαιωμένα μηχανήματα απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία των κεντρικών εργαστηρίων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, που πραγματοποιεί ετησίως πολλά εκατομμύρια εξετάσεις, ενώ αποτελεί κέντρο αναφοράς για μια σειρά από νοσήματα που δειρευνώνται με εργαστηριακές αναλύσεις.

Σύμφωνα με τις πηγές του onmed, η προμήθεια αντιδραστηρίων καθυστερεί - πιθανώς και λόγω έλλειψης χρημάτων - και το αποτέλεσμα είναι τα εργαστήρια να μην μπορούν να εξάγουν έγκαιρα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Έτσι, τα δείγματα αίματος καταψύχονται μέχρι... νεωτέρας, ωσότου δηλαδή το εργαστήριο εφοδιαστεί με τα απαραίτητα αντιδραστήρια.

Την ίδια ώρα, τα απαρχαιωμένα μηχανήματα δεν επιτρέπουν την ταχεία διεκπεραίωση των εξετάσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξέτασης τροπονίνης - που γίνεται σε ασθενείς με πόνο στο στήθος για τη διάγνωση πιθανού εμφράγματος: το αποτέλεσμα μπορεί να βγει σε 20 λεπτά, όπως στο «αρχαίο» μηχάνημα του Ευαγγελισμού χρειάζεται δύο ώρες!

Για τα προβλήματα αυτά, ο Τομέας Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει απαντήσεις ενώπιον της Βουλής.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας ζητούν από τον υπουργό Υγείας εξηγήσεις για το πόση είναι η χρονική καθυτέρηση στις προμήθειες των εργαστηρίων και πόσο διάστημα αναγκάζονται οι ασθενείς να περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Ζητούν ακόμη να μάθουν αν και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, το πρόβλημα αυτό προστίθεται σε όλες τις υπόλοιπες ελλείψεις, με αποτέλεσμα η λειτουργία του νοσοκομείου να επιδεινώνεται καθημερινά.

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν άλλη μια διαμαρτυρία, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, στις 8 το πρωί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου.

Διαβάστε επίσης:

Στα όριά τους τα εργαστήρια του Ευαγγελισμού