ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σήμα κινδύνου για τα υπερ-μικρόβια εκπέμπει η Κομισιόν

Νέα έκθεση επιβεβαιώνει πως τα διαθέσιμα αντιβιοτικά γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι σε μια σειρά από επικίνδυνα μικρόβια.

Σήμα κινδύνου για τα υπερ-μικρόβια εκπέμπει η Κομισιόν

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το καμπυλοβακτηρίδιο - μια από τις κύριες αιτίες διαρροϊκής νόσου στον ανθρώπο - έχει «αχρηστέψει» μια ολόκληρη κατηγορία αντιβιοτικών, αφού η αντοχή του βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, η σαλμονέλα - που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερίτιδα - χαρακτηρίζεται πλέον πολυ-ανθεκτικό μικρόβιο, αφού εμφανίζει αντοχή σε περισσότερα από τρία είδη αντιβιοτικών φαρμάκων. Ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα για την αντοχή του βακτηρίου E.coli στις διαθέσιμες θεραπείες.

Τα ανθεκτικά μικρόβια προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις - κυρίως ενδονοσοκομειακές αλλά και στην κοινότητα - οι οποίες στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή 33.000 ανθρώπων στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα, εδώ και χρόνια, κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε μικροβιακή αντοχή. Πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ έδειξε ότι στη χώρα μας το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά, προσεγγίζει το 38%, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 3% έως το 2030. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου επταπλάσιο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, ή η Νορβηγία, όπου οι ανθεκτικές λοιμώξεις κινούνται περίπου στο 5%.

«Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει πως γίνεται όλο και πιο δύσκολο - μερικές φορές ακόμη και αδύνατο - να θεραπευθούν ακόμη και κοινές λοιμώξεις. Γι' αυτό χρειάζεται να δράσουμε άμεσα», δήλωσε Επίτροπος ο Βιτένις Αντριουκάιτις, αρμόδιος για την Υγεία και την ασφάλεια τροφίμων.

Ο Μάικ Κάτσπολ, ο επικεφαλής των επιστημόνων του ECDC, δήλωσε πως τα ευρήματα της έκθεσης για τη συνδυασμένη αντοχή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. «Ακόμη και χαμηλά ποσοστά αντοχής σημαίνουν πως πολλές χιλιάδες ασθενείς σε όλη την Ευρώπη έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές θεραπείας για σοβαρές λοιμώξεις», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Οι ανθεκτικές λοιμώξεις σκοτώνουν κάθε χρονο 33.000 ανθρώπους

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κρίση δημόσιας υγείας η μικροβιακή αντοχή

Νέα στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις