ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επίτροπος Υγείας: Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν τα διατροφικά σκάνδαλα

Ο Βιτένις Αντριουκάιτις δίνει «κίτρινη κάρτα» στους αρμόδιους υπουργούς των κρατών - μελών, που «υπόσχονται, αλλά δεν υλοποιούν»!

Επίτροπος Υγείας: Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν τα διατροφικά σκάνδαλα

Σε άρθρο του στην επίσημη ιστοσελίδα της Κομισιόν, ο Επίτροπος παραθέτει μια σειρά από παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι επαρκή.

Αναφέρει πως μόλις πριν λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό ότι σε κάποιες χώρες προωθούνται προς πώληση και κατανάλωση άρρωστα ζώα που πιθανόν να βλάπτουν την υγεία.

Αναφέρει ακόμη πως δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα μολυσμένα με φυτοφάρμακο αυγά, τα οποία διακινήθηκαν από μια χώρα προς άλλες 27.

«Μετά από αυτή την υπόθεση, είχα καλέσει όλους τους αρμόδιους υπουργούς, από όλες τις χώρες, και για να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε νέους και πιο αυστηρούς κανόνες. Κανείς δεν είχε διαφωνήσει. Μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο, συνεχίζονταν οι συζητήσεις και μάλιστα δίνονταν υποσχέσεις για βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών. Κι όμως, η εγκληματική δράση ορισμένων δεν έχει σταματήσει», σημείωνει ο Αντριουκάιτις.

Και αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει για να κινητοποιηθούν επιτέλους οι εθνικές αρχές...

«Ποιες είναι οι κυρώσεις για όσους διακινούν επικίνδυνα τρόφιμα; Είναι αρκετές για να αποτρέψουν άλλους από το να κάνουν διατροφικά εγκλήματα; Τα νομικά μέτρα είναι αυτά που πρέπει;», διερωτάται ο Επίτροπος, τονίζοντας πως η ήπια και... χαλαρή στάση απέναντι σε αυτό το ζήτημα δε φέρνει αποτέλεσμα.

Αναφέρει δε πως ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν απειλείται η Δημόσια Υγεία, απαιτούνται δυναμικές πολιτικές, αφού αυτές ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Ήρθε η ώρα να διασφαλίσουμε ότι όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων. Και αυτό δεν είναι απλώς η άποψή μου. Είναι πρόσκληση για δράση», καταλήγει ο Επιτροπος.