ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι απαντά το υπουργείο για την επικοινωνιολόγο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Απάντηση στην ερώτηση που είχαν καταθέσει 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Τι απαντά το υπουργείο για την επικοινωνιολόγο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Λίγο πριν τα Χριστούγγενα, το υπουργείο Υγείας είχε απευθύνει προσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύμβουλο επικοινωνίας στον τομέα της πολύπαθης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στα τέλη Ιανουαρίου προσελήφθη, με απευθείας ανάθεση, μια δημοσιογράφος η οποία θα εργαστεί για 10 μήνες, με συνολική αμοιβή 24.552 ευρώ μικτά, ή 19.800 καθαρά, δηλαδή 1.980 ευρώ το μήνα.

Το θέμα ανέδειξε πρώτο το onmed, και στις αρχές Φεβρουαρίου η Νέα Δημοκρατία το έφερε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, με 20 βουλευτές να κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «όχι απλώς δεν αποδέχεται την αποτυχία του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά αποφάσισε με πρόσληψη συμβούλου επικοινωνίας να πείσει τους Έλληνες να μην πιστεύουν σε όσα καθημερινά βιώνουν».

Οι βουλευτές ρωτούσαν για ποιους λόγους προσλήφθηκε η δημοσιογράφος - επικοινωνιολόγος και τι επιθυμεί ο υπουργός Υγείας να πετύχει με την πρόσληψη αυτή. Ζητούσαν ακόμη να μάθουν (μέσω κατάθεσης όλων των σχετικών εγγράφων) με ποια διαδικασία και αξιολόγηση επιλέχθηκε το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Η απάντηση ήρθε από την Αριστοτέλους στις 5 Μαρτίου, με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό να αναφέρει ότι «οι δράσεις δημοσιότητας εντάσσονται στο πλαίσιο των υπουχρεώσεων για τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά και διαρθρωτικά επενδυτικά ταμεία» και ότι «η μη τήρηση κανόνων δημοσιότητας επιφέρει περικοπές στον συνολικό προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, «η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακα. Η ανάγκη της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού δημιουργεί την ανάγκη για την επικοινωνιακή εκπαίδευση των επαγγελματιών νέων δομών, με στόχο αφενός την αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφορίας που αφορά στο αντικείμενό τους, αφετέρου, με το έργο του Συμβούλου Διαχείρισης της Επικοινωνίας καλύπτονται ανάγκες που αφορούν στην καλύτερη ενημέρωση άλλων υπο-ομάδων, όπως οι δομές της δευτεροβάθμιας περίθαλψης ή ο γηραιός πληθυσμός της χώρας, κ.α.».

Αναφέρεται, ακόμη, πως ο προβλεπόμενος μισθός της δημοσιογράφου είναι πολύ χαμηλός, σε σύγκριση με άλλα συγχρηματοδοτούμενα έργα, στα οποία - όπως υποστηρίζει το υπουργείο - οι αμοιβές κυμαίνονται από 4.000 έως 5.500 ευρώ το μήνα.

Όπως προκύπτει από τη απάντηση προς τους βουλευτές, πριν δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το προσχέδιο είχε σταλεί - για έρευνα αγοράς, όπως αναφέρεται - σε 3 δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και την δημοσιογράφο στην οποία τελικά ανατέθηκε το έργο.

«Ο ένας απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται και ο άλλος εξέφρασε ασύμφορη οικονομική αξίωση», αναφέρει ο υπουργός, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης δεν υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος.

Πάντως, η απάντηση δεν αναφέρει τα προσόντα της εν λόγω δημοσιογράφου, παρ' ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει να κατατεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία.

Επιπλέον, ενώ έχει συμπληρωθεί μήνας από την ανάθεση του έργου και παρ' ότι η περιγραφή αναφέρει καθημερινή ενασχόληση με το αντικείμενο, το υπουργείο δεν δίνει στοιχεία για το τι ακριβώς έκανε η επιλεγείσα σύμβουλος επικοινωνίας στο διάστημα αυτό.

Όλη η απάντηση προς τους βουλευτές της ΝΔ, εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Ζητείται σύμβουλος επικοινωνίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Βρέθηκε ο επικοινωνιολόγος που θα σώσει την... τιμή της Πρωτοβάθμιας!

Στη βουλή η πρόσληψη επικοινωνιολόγου για την Πρωτοβάθμια