ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

2.500 παιδία στα «αζήτητα» των ιδρυμάτων, τι αλλάζει σε υιοθεσία - αναδοχή

Ποια είναι η νέα διαδικασία και πόσο θα περιμένουν οι υποψήφιοι θετοί γονείς. 

2.500 παιδία στα «αζήτητα» των ιδρυμάτων, τι αλλάζει σε υιοθεσία - αναδοχή

Περίπου 2.500 παιδιά φιλοξενούνται σήμερα στα ιδρύματα όλης της χώρας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται ετησίως πάνω από 300 αιτήσεις για υιοθεσία, αλλά, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, οι κρατικές υιοθεσίες δεν ξεπερνούν τις 75 το χρόνο και οι νέες αναδοχές είναι περίπου 35.

Οι υποψήφιοι θετοί γονείς περιμένουν 5 με 6 χρόνια από τη στιγμή που θα κάνουν αίτηση, μέχρι να αποκτήσουν παιδί!

Τη μακρα αναμονή επιχειρεί να εξαλείψει το υπουργείο Εργασίας, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υιοθεσία και αναδοχή το οποίο προβλέπει ολοκλήρωση των διαδικασιών σε 8 με 12 μήνες.

Η νέα διαδικασία

Για τους υποψήφιους θετούς ή ανάδοχους γονείς η διαδικασία θα είναι ενιαία. Οι αιτήσεις θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά και η πορεία τους θα μπορεί να παρακολουθείται.

Όλα τα παιδιά για αναδοχή ή υιοθεσία είτε βρίσκονται σε ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, είτε σε οικογένεια, είτε εγκαταλείπονται σε νοσοκομεία ή μαιευτήρια αποκτούν δικό τους ηλεκτρονικό φάκελο με όλα τα στοιχεία της καταγωγής τους. Συγχρόνως, κάθε παιδί θα το συνοδεύει το ΑΣΟΑ (Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης), στο οποίο αναφέρονται πληροφορίες για το μέλλον του παιδιού (αν ζουν οι γονείς του, αν θα δοθεί για υιοθεσία, κλπ).

Ο νέος νόμος προβλέπει οι υποψήφιοι γονείς θα εκπαιδεύονται, ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα, και στο τέλος θα εξετάζονται.

Αν μέσα σε τρία χρόνια δεν ολοκληρωθεί καμιά διαδικασία, οι υποψήφιοι βγαίνουν από το σύστημα βρουν και θα μπορούν να ξανακάνουν αίτηση, αφού περάσουν άλλα τρία χρόνια.

Όταν το παιδί ενηλικιώνεται μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία που το αφορούν.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γνωρίζει το κράτος, πόσα παιδιά υπάρχουν σε όλη τη χώρα για αναδοχή και υιοθεσία», ανέφερε στο αθηναϊκό πρακτορείο η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Σύμφωνα με την ίδια αυτές τις μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η εκπαίδευση 120 ατόμων, τα οποία θα χειρίζονται τις αιτήσεις των υποψηφίων γονιών. Μετά από ένα μήνα θα εκπαιδευτούν οι χειριστές των φακέλων των ανηλίκων σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα.

Οι υποψήφιοι γονείς ως τώρα υπέβαλαν το αίτημα, κατά κύριο λόγο στην Αθήνα, ενώ με το νέο νόμο αρμόδια θα είναι όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και όλες οι Περιφέρειες.

Ένας από τους κύριους λόγους της μεγάλης αναμονής, σύμφωνα με τη Θεανώ Φωτίου, είναι η έλλειψη κοινωνικών λειτουργών. Το υπουργείο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, ο οποίος θα ορίζει κάποιο μέλος του για τη διαδικασία, στις περιοχές όπου δεν υπάρχει δημόσιος κοινωνικός λειτουργός.

Όσοι επιθυμούν ιδιωτική υιοθεσία θα πρέπει να περάσουν την ίδια διαδικασία, κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε, με αποτέλεσμα το τοπίο των ιδιωτικών υιοθεσιών να είναι θολό. Ο νόμος απαγορεύει την οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή.

Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι και στη χώρα μας καποια παιδιά γεννιούνται για να πουληθούν. Τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, σπάνια αποκαλύπτονται.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)