ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μόνο μια... επιτροπή διαθέτει προς το παρόν το περιβόητο Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών

Δεν εκπροσωπούνται κύριοι φορείς που ασχολούνται με τον καρκίνο.

Μόνο μια... επιτροπή διαθέτει προς το παρόν το περιβόητο Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών

Ένα μήνα μετά την ψήφιση του ιδρυτικού του νόμου, το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της... επιτροπής!

Συγκεκριμένα, ορίστηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή με συντονιστή τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιώργο Γιαννόπουλο.

Όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες Τρίτη 9 Απριλίου, παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. «Συζητήθηκε ο προγραμματισμός ενεργειών για το επόμενο διάστημα προκειμένου να υλοποιηθούν τα πρώτα βήματα συγκρότησης και λειτουργίας του Ινστιτούτου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Με την ευκαιρία αυτή γνωστοποιήθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, από την οποία φαίνεται να απουσιάζουν βασικοί φορείς που ασχολούνται με τον καρκίνο στην Ελλάδα.

Τα μέλη είναι:

  • Καρβούνης Νικόλαος, Παθολόγος - Ογκόλογος.
  • Καττάμης Αντώνιος, Παιδίατρος, Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
  • Κοσμίδης Παρασκευάς, Ογκολόγος.
  • Μαυρουδής Δημήτριος, Ογκολόγος, Καθηγητής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής, Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
  • Μπουκοβίνας Ιωάννης, Ογκολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.).
  • Παναγιωτίδης Παναγιώτης, Καθηγητής Αιματολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
  • Πανοτοπούλου Ευσταθία, Μοριακή Βιολόγος, Διευθύντρια Ιολογίας Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».
  • Συρίγος Κωνσταντίνος, Ογκολόγος, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».
  • Αποστολίδου Αικατερίνη, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (Ε.ΛΛ.Ο.Κ.).
  • Βόβα - Χατζή Χαρίκλεια, Σύμβουλος στο γραφείο του υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών αποτελεί μία σημαντική καινοτομία που έχει σκοπό να συντονίσει όλες τις έως τώρα δράσεις που σχετίζονται με τα νεοπλασματικά νοσήματα και αφορούν στην έρευνα, στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη διαχείριση της νόσου και στη φροντίδα τελικού σταδίου και να τις εντάξει σε έναν Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου».

Παρά τους ισχυρισμούς για συμμετοχή όλων, στην εν λόγω επιτροπή δεν εκροσωπείται η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, από την οποία είχαν εκφραστεί και ενώπιον της Βουλής ενστάσεις ως προς τη δυναότητα υλοποίησης του Ινστιτούτου βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Επίσης, παρ' ότι προβλέπεται από το νόμο, δεν εκπροσωπούνται οι ακτινοθεραπευτές, που αποτελούν βασική ιατρική ειδικότητα στη διαχείριση του καρκίνου.

«Θεωρώ εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι σε αυτό το πρώτο βήμα του ΕΙΝΕ δεν εκπροσωπείται η Ακτινοθεραπεία. Αναρωτιέμαι αν πιστεύει το υπουργείο ότι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ακτινοθεραπείας. Ας αντέξουν να ακούσουν τους ειδικούς...», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γιώργος Πισσάκας.

Διαβάστε επίσης:

Αντικαρκινική εταιρεία: Πολύ καλό για να είναι εφικτό το σχεδιαζόμενο Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών

Εικονικός καρκίνος εναντίον πραγματικού