ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άκαρπη και η νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τα βαρέα - ανθυγιεινά

Έρχονται νέες κινητοποιήσεις των υγειονομικών. 

Άκαρπη και η νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τα βαρέα - ανθυγιεινά

Από νωρίς το πρωί, σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, τα μέλης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συγκεντρώθηκαν στο υπουργειο Εργασίας, με κύριο αίτημα τα βαρέα - ανθυγιεινά.

Είχαν ζητήσει να δουν την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, αλλά τελικά τους δέχτηκε ο Τάσος Πετρόπουλος. Οι απαντήσεις του, για μια ακόμη φορά, δεν τους ικανοποίησαν.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας δεν έδωσε σαφή απάντηση στο αίτημα για ένταξη όλων στα βαρέα - ανθυγιεινά.

petrop

Σήμερα, στον κλάδο των υγειονομικών ισχύουν πολλές ταχύτητες σε ό,τι αφορά τα βαρέα ανθυγιεινά (ΒΑΕ): Όσοι προέρχονται από το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, ενώ όσοι έχουν την ίδια ειδικότητα αλλά προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου, δεν είναι ενταγμένοι. Επιπλέον, οι πρωτοδιοριζόμενοι εντάσσονται αυτόματα στα ΒΑΕ, ενώ οι «παλιοί» στους ίδιους κλάδους δεν είναι ενταγμένοι.

Οι εργαζόμενοι ζητούν ενιαίο καθεστώς για όλους.

Ο Τ.Πετρόπουλος είπε πως το ζήτημα θα παραπεμφθεί σε ειδική επιτροπή η οποία θα συσταθεί τον ερχόμενο μήνα και θα αποφασίσει ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα ενταχθούν στα βαρέα ανθυγιεινά.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως με τον τρόπο αυτό η σημερινή κυβέρνηση παραπέμπει το θέμα στην... επόμενη, αφού τέτοιες επιτροπές συνηθώς χρειάζονται πολλούς μήνες για να γνωμοδοτήσουν και στο μεταξύ έρχονται οι εκλογές.

Οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ διαμαρτύρονται για το συνταξιοδοτικό τους καθεστώς. Όπως υποστηρίζουν, παρ' ότι οι υγειονομικοί έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, για τη συνταξιοδότησή τους αντιμετωπίζονται με βάση όσα ίσχυσαν στον προηγούμενο ασφαλιστικό τους φορέα. Ζητούν μείωση των ορίων συνταξιδότησης, επικαλούμενοι την εξουθένωση των υγειονομικών. Ούτε στο θέμα αυτό φαίνεται να έλαβαν συγκεκριμένη απάντηση.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν.