ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ειδική Αγωγή: Συνεχίζεται η αβεβαιότητα από τη μείωση της δαπάνης για τις ειδικές θεραπείες

Το συντονιστικό όργανω των θεραπευτών ειδικής αγωγής επισημαίνει με ανακοίνωση του, ότι ο κλάδος της ειδικής αγωγής, έχει «βυθιστεί στο χάος και στην αβεβαιότητα» εξαιτίας της περικοπής των δαπανών που αφορούν τις ειδικές θεραπείες.

Ειδική Αγωγή: Συνεχίζεται η αβεβαιότητα από τη μείωση της δαπάνης για τις ειδικές θεραπείες

Η δαπάνη για τις ειδικές θεραπείες, έχει προσδιοριστεί φέτος στα 65 εκ. ευρώ αν και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, είχε δηλώσει από 18 Ιανουαρίου το 2017 ότι θα είναι στα 106 εκ. ευρώ.

Το συντονιστικό όργανο της θεραπευτικής αγωγής ρίχνει ευθύνες στην απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ οι γονείς, τα παιδιά αλλά και οι θεραπευτές έχουν μπλεχτεί σε έναν κυκεώνα, νόμων εγκυκλίων και αποφάσεων που απειλούν την θεραπευτική πορεία των ασθενών.

Όπως επισημαίνει με ανακοίνωση του, το συντονιστικό θεραπευτικής αγωγής, έχει καταγραφεί «μια οριζόντια και αυθαίρετη μείωση ύψους 40% για την οποία δεν έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού».

Υπουργείο Υγείας και Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχουν φέρει αβεβαιότητα στον κλάδο

Η ανακοίνωση τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κάνοντας «παλινωδίες και κινήσεις αιφνιδιαστικές, για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος», έφεραν την αβεβαιότητα στον κλάδο. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής επικρατεί το απόλυτο χάος, ενώ οι θεραπείες χιλιάδων παιδιών βρίσκονται στον «αέρα» και πολλοί γονείς αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών.

«Το τοπίο στην Ειδική Αγωγή παραμένει θολό, σκόπιμα», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.

Η ανακοίνωση επισημαίνει αναλυτικά: «Ξεκίνησαν με την απόπειρα επιβολής συμβάσεων και voucher που σύσσωμη η θεραπευτική κοινότητα απορρίπτει. Συνέχισαν με τον νέο ΕΚΠΥ που φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί, ανάλογα με τη διάγνωσή του. Παράλληλα, με μια σειρά από παραρτήματα και εγκυκλίους ασαφείς, που ούτε οι υπάλληλοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μπορούν να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν σωστά, έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη στάση πληρωμών έναντι των ασφαλισμένων.

Την ίδια ώρα, η προχειρότερα με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα από τον οργανισμό, αντικατοπτρίζεται τόσο στο σύστημα ηλεκτρονικών γνωματεύσεων, όσο και στην επιτροπή που απορρίπτει γνωματεύσεις μαζικά, ακόμα κι εκείνες από ιατρούς των κρατικών δομών».

Ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Κώστας Ρόγκας αναφέρει: «Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να δεχτεί να αμείβεται σε χρόνο απροσδιόριστο με ένα κουπόνι το οποίο θα έχει και απροσδιόριστη αξία! Γιατί, σύμφωνα με το νόμο, το voucher θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «ψαλίδι» με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback). Την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις του (εισφορές, φόροι, εργαζόμενοι κ.α.) θα πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα με χρήμα. H κίνηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. περί πιστοποίησης των θεραπευτών, παραπέμπει σε ακόμα μια μεθόδευση για «περικοπή της δαπάνης».

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ζητά την πιστοποίηση των θεραπευτών σε μια πλατφόρμα που αφορά τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό παρόχους και απειλεί να μην πληρώσει τους ασφαλισμένους ως οφείλει, συνεχίζοντας την άτυπη στάση πληρωμών που ήδη έχει ξεκινήσει με άλλο τρόπο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι θεραπευτές είναι οι πρώτοι που θέλουν να διασφαλίσουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών αλλά ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία απολύτως κίνηση που στόχο έχει να εξυπηρετήσει την πολιτική της οριζόντιας και αυθαίρετης περικοπής στον προϋπολογισμό της Ειδικής Αγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Μεθόδευση ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών

40% μείωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή βλέπουν οι θεραπευτές