ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αντιδράσεις Ξανθού για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Την αντίδρασή του εκφράζει ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Αντιδράσεις Ξανθού για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Ο πρώην υπουργός Υγείας κάνει λόγο για «συγκεντρωτική και αυταρχική κατεύθυνση, που εγκαινίασε η ΝΔ και συνεχίζει το Υπουργείο Υγείας», τονίζοντας και τη σημασία του αυτοδιοίκητου του Κέντρου.

Συγκεκριμένα η τοποθέτηση του ο κος Ξανθός αναφέρει τα εξής:

«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και παρότι υπάρχει σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας ήδη κατατεθειμένο σε ανοιχτή διαβούλευση, η κυβέρνηση καταργεί βιαστικά και χωρίς διάλογο το διοικητικό καθεστώς ενός, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένου δημόσιου φορέα στο χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Το ΚΕΘΕΑ από το 1983 έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο υπηρεσιών και έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην θεραπεία και κοινωνική ένταξη χιλιάδων εξαρτημένων από ουσίες ατόμων και στην στήριξη των οικογενειών τους. Έχει αξιολογηθεί θετικά από φορείς διεθνούς επιστημονικού κύρους και κατέχει συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Όλα αυτά επετεύχθησαν με αυτοδιοικητικό μοντέλο λειτουργίας, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του φορέα.

Χωρίς την παραμικρή ένδειξη για κακοδιαχείριση και έλλειμμα χρηστής διοίκησης, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιβάλει, με το έτσι θέλω, την «κανονικότητα» στον μοναδικό φορέα της αρμοδιότητάς του που δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο. Φαίνεται ότι οι θιασώτες της αριστείας δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα μοντέλο διοίκησης πέρα από το απόλυτα συγκεντρωτικό και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο ή διαδικασία επιλογής.

Είναι τόση η βιασύνη της κυβέρνησης να διορίσει τους δικούς της ανθρώπους σε ένα ευαίσθητο και κρίσιμο για τη δημόσια υγεία φορέα, που οι συντάκτες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “ξέχασαν” στην παράγραφο 2 του τροποποιούμενου άρθρου 56 του ν. 4139/2013 το σκοπό του ΚΕΘΕΑ. Έτσι, το ΚΕΘΕΑ παραμένει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, η διοίκηση διορίζεται από τον Υπουργό, όμως πλέον ΔΕΝ έχει σκοπό την “πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων κλπ”, όπως είχε με την παλιά διατύπωση του 4139/2013. Είναι ένας φορέας τυπικά χωρίς σκοπό λειτουργίας, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Η δημόσια υγεία και ειδικά ο ευαίσθητος τομέας της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνικές και αυταρχικές λογικές πελατειακού κράτους και ημετεροκρατίας. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ αλλά και οι ωφελούμενοί θα βρεθούν μπροστά τις συνέπειες της αμετροέπειας και της ανευθυνότητας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας».

Αντιδράσεις και από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι αυτή η απόφαση της κυβέρνησης «είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ».

Σημειώνει ότι «το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα «δείγματα γραφής» του και είναι οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από το δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση». Και τονίζει: «Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό».

Διαβάστε επίσης:

5.500 νέες θέσεις θεραπείας και επανένταξης από το ΚΕΘΕΑ