ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Β. Κικίλιας: Η κρίση φανέρωσε την απουσία διαρθρωτικών μέτρων στην υγεία

Την επίσημη έναρξη του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2019 κήρυξε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλλον της υγείας και της ιατρικής περίθαλψης με 8 νέες και νέους, 4 γυναίκες και 4 άνδρες, ηλικίας έως 35 ετών, επαγγελματίες και επιστήμονες του τομέα υγείας οι οποίοι έθεσαν τα ερωτήματά τους, αλλά και δέχτηκαν ερωτήματα από τον Υπουργό Υγείας.

Β. Κικίλιας: Η κρίση φανέρωσε την απουσία διαρθρωτικών μέτρων στην υγεία

Ο Υπουργός επισήμανε στην τοποθέτησή του πως η κρίση φανέρωσε την απουσία διαρθρωτικών μέτρων στην υγεία. Oι υπηρεσίες υγείας που λαμβάνει ο πολίτης δεν είναι ικανοποιητικές, ωστόσο «αγκαλιάσαμε πρόσφυγες, μετανάστες, ανασφάλιστους συμπολίτες μας», είπε, και παρατήρησε ότι επί 4,5 χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα ώστε να ενισχυθεί το σύστημα υγείας με τους ανάλογους πόρους.

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η πρώτη εκ των οποίων είναι οι ευπαθείς ομάδες και παρατήρησε ότι «όσοι κυνικοί έλεγαν πως δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός μας, διαψεύδονται»:

• Εξαλείψαμε τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ογκολογικούς ασθενείς που τους χορηγείται θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές.

• Από 1/1/2020 οι περιπατητικοί ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας θα λαμβάνουν τη θεραπεία τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

• Οι ασθενείς που χρειάζονται παράγωγα αίματος, όπως η γ-σφαιρίνη, θα τα λαμβάνουν χωρίς ταλαιπωρία.

• Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει αγκαλιαστεί από την κοινωνία μας και εφαρμόζεται με πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής.

Ο Υπουργός εξήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία θα κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα και θα είναι τομή για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βασικών νοσημάτων, οφείλονται στο κάπνισμα, την κακή διατροφή, την έλλειψη άθλησης, την καθιστική ζωή, το gaming και τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Μέσα στους έξι πρώτους μήνες της θητείας μας, δήλωσε ο κ Κικίλιας, θα έχουμε εφαρμόσει ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ακολουθούν δύο βασικές μεγάλες μάχες: αφενός τη μετεξέλιξη και ομογενοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να γίνει θελκτική στον πολίτη. Αφετέρου, τη μάχη που δίνουμε καθημερινά για να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία μας και να εκσυγχρονίσουμε τις υπηρεσίες τους. Καταλήγοντας, ο Υπουργός αναγνώρισε το θέμα που υπάρχει στην αντιμετώπιση των χρόνιων περιστατικών στα νοσοκομεία μας και προανήγγειλε τη σύσταση νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία δομών ανακουφιστικής ιατρικής φροντίδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, με προεδρεύοντες τον καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλο και τον καθηγητή Κυριάκο Σουλιώτη, οι νέοι επαγγελματίες σε ερώτηση του Υπουργού ανέφεραν ποιες θεωρούν ως προτεραιότητες για την υγεία σήμερα, οι οποίες αναγνωρίζονται ως τέτοιες και από την επιστημονική κοινότητα: την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα νέα πληροφορικά συστήματα, τη δημοκρατία στην υγεία, τη στοχευμένη εκπαίδευση των νοσηλευτών, τη βιοηθική, την αναλογία ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, την ισότητα και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Στην ομιλία του «Οι προτεραιότητες για την Υγεία στην Ελλάδα την τρέχουσα περίοδο» ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι η επίτευξη στρατηγικών στόχων στην υγεία απαιτεί απαραιτήτως να τεθούν προτεραιότητες. Ο αντικαπνιστικός νόμος και το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος 2019-2023 «Η Υγεία μάς ενώνει» αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς η πρόληψη είναι ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να δοθεί επιτέλους έμφαση. Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του έτους, ανέφερε ότι θα περιλαμβάνει αξιολόγηση παντού, σε κάθε δομή του συστήματος υγείας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας.

Καθώς ωστόσο η βιωσιμότητα ενός συστήματος υγείας εξαρτάται από την επαρκή του χρηματοδότηση, είπε ο κ Κοντοζαμάνης, η εφαρμογή μοντέλων pay for performance μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, ενώ έμφαση θα δοθεί επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό και στην προσπάθεια προσέλκυσης των επιστημόνων που έφυγαν από τη χώρα μας ώστε να επιστρέψουν. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος υγείας, από την άλλη, αναμένεται να φέρει αποτελέσματα άμεσα, επεσήμανε ο υφυπουργός, ενώ υπογράμμισε και την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός μοντέλου value-based health care στο σύστημα υγείας της χώρας μας.

O καθηγητής Παναγιώτης Πρεζεράκος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, στην ομιλία του «Οι στόχοι για την πρόληψη στην Ελλάδα» που έδωσε στο πλαίσιο της συνεδρίας για τους Εθνικούς Στόχους για την Υγεία στην Ελλάδα, εστίασε στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που είναι υπό εκπόνηση, τονίζοντας ότι ο διατομεακός χαρακτήρας της Δημόσιας Υγείας καθιστά το όλο εγχείρημα ένα έργο δύσκολο που απαιτεί συναίνεση. Η σχεδιαζόμενη οργανωτική δομή έχει στόχο τη μετάβαση από το παραδοσιακό μοντέλο στη νέα δημόσια υγεία, με χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής και εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης που να περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους σχέδια δράσης. Ένα παράδειγμα εφαρμογής διατομεακής συνεργασίας αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος «Η Υγεία μάς ενώνει», με τα αρχικά αποτελέσματα να δείχνουν ότι πρόκειται για ένα επιτυχημένο μοντέλο σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου συζητήθηκαν επίσης, εκτενώς τα θέματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Διαβήτη και της συννοσηρότητας Σ.Δ. – Καρδιαγγειακής Νόσου, αλλά και το θέμα του Προγεννητικού Ελέγχου.