ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κικίλιας: Το ΕΚΑΒ επιχειρησιακός βραχίονας για το έκτακτο – Τελετή για την Ημέρα Θυσίας του Διασώστη

Συγγενείς διασωστών του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων τίμησαν την «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη».

Κικίλιας: Το ΕΚΑΒ επιχειρησιακός βραχίονας για το έκτακτο – Τελετή για την Ημέρα Θυσίας του Διασώστη

Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (14/01/2020) στο αμφιθέατρο «Σοφία Μπεφόν» της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Αθήνας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Σήμερα δεν είναι μια μέρα χαράς, δεν πρόκειται περί γιορτής. Είναι μια μέρα μνήμης και σεβασμού, που θεσπίστηκε για να τιμώνται κάθε χρόνο οι άνθρωποι αυτοί, και στη μνήμη τους, όλοι οι αφανείς ήρωες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της πρώτης επαφής του με τον πολίτη» επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός Υγείας τόνισε τη σημαντικότητα της αποστολής των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και κυρίως των διασωστών και πληρωμάτων, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη, φτάνοντας ακόμα και με ρίσκο ζωής, μέχρι και την τελευταία άκρη της χώρας. Αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση στο ΕΚΑΒ των επιχειρησιακών υπηρεσιών του ΕΚΕΠΥ, επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία και σε άμεση διασύνδεση με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, το ΕΚΑΒ πρέπει να διαδραματίσει ρόλο επιχειρησιακού βραχίονα για το έκτακτο.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου τόνισε σε ότι το νέο Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, ως οφείλει, θα ολοκληρώσει τη θέσπιση της «Ημέρας Θυσίας του Διασώστη» ως επίσημης αργίας για το ΕΚΑΒ, με τη διαδικασία υπογραφής του ανάλογου διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ, βραβεύτηκαν οι αρχαιότεροι εν ενεργεία διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων και συντονιστές της Αθήνας και των Παραρτημάτων πανελλαδικά.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά το σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι είναι εν εξελίξει σχέδιο για ολοκληρωμένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομιακής φροντίδας.

Τέλος, ο πρόεδρος των εργαζομένων αναφέρθηκε σε δύο βασικά προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΚΑΒ: την έλλειψη προσωπικού και την ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι δωρεές δεν επαρκούν. «Το ΕΚΑΒ χρειάζεται αναβάθμιση και πανελλαδική ανάπτυξη» είπε, προσθέτοντας ότι η συνένωση ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ είναι σε «καλό στάδιο» και εκφράζοντας την ελπίδα «το 2020 να αποτελέσει ορόσημο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Οργανισμού».

Πηγή: Newsbomb.gr