ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ενίσχυση της ΠΦΥ ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων αφήνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Ενίσχυση της ΠΦΥ ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας

«Το καταστροφικό claw back είναι η ταφόπλακα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», αναφέρει και ζητά ενίσχυση της ΠΦΥ, τονίζοντας ότι η κατάρρευσή της θα δημιουργήσει προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συζήτησαν τα προβλήματα του κλάδου με βασικότερα σημεία τη διαχείριση του claw back, καθώς και τη διενέργεια των rapid test από μη γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό.

Για το ζήτημα του claw back καταλογίζουν «αδιαφορία» στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών στα αιτήματα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για αύξηση του προϋπολογισμού της ΠΦΥ κατά 28,5 εκατ. ευρώ. «Αυτά τα 28,5 εκατ. ευρώ ζητούνται για τη χρηματοδότηση της ΠΦΥ για το 2020, ώστε να καλυφθεί η έξτρα επιβάρυνση του ήδη μη επαρκούς προϋπολογισμού σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού», επισημαίνουν.

Επιπλέον, εκφράζουν την αντιθεσή τους «στη δυνατότητα που δόθηκε για τη διενέργεια και αξιολόγηση των rapid test από μη υγειονομικούς χωρίς την επιστημονική υπευθυνότητα ιατρού». Τονίζουν ότι «η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων εκτέλεσης αυτής της διαγνωστικής εξέτασης από μη αδειοδοτημένους φορείς ΠΦΥ είναι αμφιβόλου ποιότητος. Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών rapid test καθορίζουν την πορεία της χώρας ως προς την COVID-19» και καλούν το υπουργείο Υγείας «να αναθεωρήσει την απόφασή του αυτή και να μην επιτρέψει τη διενέργεια rapid test από μη ιατρούς». Καταλήγουν, δε, ότι ο κλάδος είναι σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)