ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Χριστούγεννα και ψυχική υγεία: δεν υπάρχει υποχρεωτική χαρά

Δεν υπάρχει υποχρεωτική χαρά τα Χριστούγεννα, αλλά χαλαρώστε και αποδεχθείτε, ότι δεν υπάρχουν παραμυθένειες γιορτές, τονίζει η κοινωνιολόγος κυρία Δώρα Φούντα.
Χριστούγεννα και ψυχική υγεία: δεν υπάρχει υποχρεωτική χαρά

Τα Χριστούγεννα είναι μιαπαραδοσιακά οικογενειακή γιορτή που ταυτίζεται με χαρά και αγάπη γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να ανταλλάξουμε δώρα και να χαρούμε το εορταστικό κλίμα τωνημερών.

Ωστόσο, όπως τονίζει στο onMed.gr η κυρία Δώρα Φούντα, κοινωνιολόγος και Life & Carrer Coach, αυτό δεν ισχύει γιαόλους γιατί στην εποχή μας υπάρχουνπλέον πολλά άτομα που δυσκολεύονται να βιώσουν αυτή τη θαλπωρή των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα να νιώθουν μόνοι και μελαγχολικοί. Τα συναισθήματα αυτά αφορούν κυρίως κατηγορίεςανθρώπων που ζουν μόνοι η είναι χωρισμένοι με η χωρίς παιδιά. Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο να περνά κανείςτις γιορτές μόνος του, όμως υπάρχουν πάντα κάποιοι τρόποι που θα βοηθήσουν νααισθανθούν καλύτερα όσοι βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν

· Πρώτααπ’ όλα χαλαρώστε και αποδεχτείτε ότι δεν υπάρχουν παραμυθένιες γιορτές καιτέλεια Χριστούγεννα. Κυρίως δεν υπάρχει υποχρεωτική χαρά!

· Αποφύγετετις συγκρίσεις, με ωραίες αναμνήσειςπαλαιότερων ευτυχισμένων στιγμών και οικογενειακών γιορτών.

· Μηναπογοητεύεστε και μην τα βάζετε με τον εαυτό σας και την κακή σας τύχη. Οι δυσκολίες στη ζωή είναι καθημερινές και οι γιορτές δεν μπορούννα αποτελέσουν εξαίρεση.

· Φροντίστενα μην μείνετε μόνοι σας αυτές τις ημέρες. Κάντε παρέα με φίλους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με τη δική σας και κανονίστε να είστε μαζί τους στη διάρκειατων γιορτών.

· Προσπαθήσετενα βάλετε στην άκρη τις πικρίες τουπαρελθόντος και να δεχθείτε τα μέλη τηςοικογένειάς σας ή τους φίλους σας όπωςείναι.

· Κάντεκαλές πράξεις, προσφέρετε τη βοήθειά σας σε ανθρώπους που σας χρειάζονται,συμμετέχοντας εθελοντικά σε σχετικά προγράμματα.

Τελικά , ίσως η περίοδος των γιορτών να είναι αφορμήγια ουσιαστική ενδοσκόπηση, και αξιολόγηση του εαυτού μας. Στο τέλος μιας ολόκληρης χρονιάς και στο κατώφλιμιας νέας, ας επανεκτιμήσουμε και ας επαναξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα πορεία μαςστη ζωή και κυρίως ας μάθουμε να θέτουμε νέος, εφικτούς, ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους στόχους. Ανασυνταχθείτε λοιπόν,μάθετε να σκέπτεστε με τη θετική πλευρά της ζωής και οραματιστείτε το μέλλον σας!

Δώρα Φούντα

Κοινωνιολόγος, Life & Career Coach

www.fountacoach.com