ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το στρες στα χρόνια του life coaching

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή που όλα αλλάζουνμε εκπληκτική ταχύτητα και η καθημερινότητά μαςδιακατέχεται από μόνιμη αγωνία. Είναι λοιπόνπολύ σημαντικό να ξέρουμε να διαχειριζόμαστετο στρες που μας “βασανίζει” στην προσωπική καιεπαγγελματική ζωή.
Το στρες στα χρόνια του life coaching

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή που όλα αλλάζουνμε εκπληκτική ταχύτητα και η καθημερινότητά μαςδιακατέχεται από μόνιμη αγωνία. Είναι λοιπόνπολύ σημαντικό να ξέρουμε να διαχειριζόμαστετο στρες που μας “βασανίζει” στην προσωπική καιεπαγγελματική ζωή.

Εφαρμόζοντας απλές τεχνικές, αναφέρει η κυρία Δώρα Φούντα- Κοινωνιολόγος (Life & Career Coach, BA,MPhil.,PhD cand Diploma in Coaching, University of Cambridge),
μπορούμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τοστρες και να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερηψυχραιμία τις μικρές και μεγάλες μάχες πουδίνουμε καθημερινά για να διασφαλίσουμε/βελτιώσουμε το επίπεδο της ζωής μας.

Τι είναι όμως στρες; Το στρες είναι αναπόσπαστο στοιχείο τηςζωής όλων και εμφανίστηκε στον άνθρωπο από την πρώτηστιγμή που υπήρξε στη γη το ανθρώπινο είδος. Το στρες ήτανη κινητήριος δύναμη που τον βοήθησε να επιβιώσει και ναανταπεξέλθει στις προκλήσεις και τους κινδύνους του εξωτερικούπεριβάλλοντος.Όσο λοιπόν και να ακούγεται περίεργο το στρες σεμικρές δόσεις, μας κάνει καλό γιατί είναι πηγή ενέργειαςκαι δημιουργίας.

Κανείς μας δεν θα μπορούσε ναυλοποιήσει μια εργασία, αν δεν τον ενεργοποιούσελίγο στρες. Το στρες όμως μπορεί να αποδειχθείεπικίνδυνο για τη λειτουργικότητά μας και την υγείαμας όταν εγκαθίσταται μόνιμα μέσα μας, ξεπερνά ταφυσιολογικά επίπεδα και αρχίζει να προκαλεί έντοναπροβλήματα στην καθημερινήζωή. Στη σύγχρονη κοινωνία τοστρες αφορά στο αίσθημα πουβιώνουμε και στον τρόπο πουαντιδρούμε όταν δεχόμαστε πιέσειςαπό εξωτερικούς παράγοντες(π.χ. εργασία, κοινωνικές καιοικονομικές εξελίξεις ) αλλά καιαπό εσωτερικούς παράγοντες όπωςο ίδιος μας ο εαυτός (υπερβολικάυψηλές προσδοκίες, όνειρα κλπ.).

Καθημερινά διαβάζουμε άρθρα και αναλύσεις γιατο πόσο επηρεάζει το στρες την υγεία μας και ποιεςστρατηγικές να ακολουθήσουμε για να το περιορίσουμε.Μια από τις πιο γνωστές συμβουλές διαχείρισης στρεςείναι «αγάπησε» τον εαυτό σου και «μάθε να λες όχι».Σωστή και χρήσιμη συμβουλή, μα πως μπορείς νααγαπήσεις τον εαυτό σου όταν δεν τον ξέρεις; Πώς νααγαπήσουμε τον εαυτό μας όταν δεν ξέρουμε τα δυνατάμας σημεία και έχουμε μάθει λόγω κουλτούρας ναεπικεντρωνόμαστε κυρίως στα αρνητικά; Πως μπορείςνα μάθεις να λες όχι, χωρίς ενοχές απέναντι στουςγονείς σου, στα παιδιά σου, στο/στη σύντροφό σου,στους φίλους σου ή ακόμα και στους διευθυντές σου;Πώς να λειτουργήσουμε χωρίς άγχος όταν μονίμωςπροσπαθούμε να ευχαριστήσουμε την κοινωνία και ταπρέπει που μας ακολουθούν; Παρακολουθώντας τοντρόπο που λειτουργούν καθημερινά άνδρες και γυναίκεςστην προσωπική τους και επαγγελματική ζωή είναιεύκολο να αντιληφθούμε την ψυχοκοινωνική πίεση πουασκείται και στα δύο φύλα.

Η σύγχρονη γυναίκα από τημια προσπαθεί να συνδυάσει οικογένεια και καριέρακαι από την άλλη ζει με στερεότυπα και ετικέτες τουστυλ, καλή μητέρα, καλή κόρη, υπομονετική σύζυγοςκαι άλλα πολλά. Δεν είναι εύκολο μια γυναίκα ναμάθει να φροντίζει τον εαυτό της όταν έχει μάθει ότιο ρόλος της είναι να «νταντεύει» όλους τους άλλουςεκτός από αυτή. Κατά συνέπεια είναι αρκετά δύσκολονα διαχειριστεί το στρες της καθημερινότητας ότανθεωρεί καθήκον της να είναι αρεστή σε όλους καιπάντα «σωστή»… παραμερίζοντας τα δικά της θέλωκαι τις δικές της ανάγκες. Διάφορες κοινωνιολογικέςέρευνες έχουν δείξει ότι οι κύριοι παράγοντες πουοι γυναίκες δεν αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις καιαρκούνται σε μεσαίες θέσεις στελεχών, είναι τοάγχος της σύγκρουσης μεταξύ οικογενειακής καιεπαγγελματικής ζωής, καθώς και η έλλειψη οράματοςσε συνδυασμό με χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Από τηνάλλη πλευρά τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα καιγια τους άντρες οι οποίοι καταβάλουν αγωνιώδειςπροσπάθειες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεωνμε στερεότυπα που τους ακολουθούν όπως “ο άντραςφέρνει τα χρήματα στο σπίτι”, “φέρσου σαν άνδρας” ή “οιάνδρες δεν κλαίνε” και άλλα πολλά. Όλη αυτή η πίεσηοδηγεί τον άνδρα, όταν δεν καταφέρει να σταθεί στο ύψοςτων περιστάσεων που του επιβάλει η κοινωνία, σε μιαοδυνηρή κατάσταση που μετατρέπεται σε βασανιστικό άγχος.Οι άνδρες συγχρόνως δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να«διαβάσουν», να αναγνωρίσουν ακόμα και να παραδεχτούν τασυναισθήματά τους με αποτέλεσμα, το στρες να τους «χτυπάει»ακόμα περισσότερο.

Το αποτέλεσμαόλων αυτών είναι ότι πολλοί άνθρωποιπροσπαθούν να πολεμήσουν το στρεςείτε προσπαθώντας να αγνοήσουν τασυναισθήματά τους ή προσπαθώντας ναξεχάσουν ό,τι τους προκαλεί άγχος μεαποτέλεσμα να καταφεύγουν στη χρήσηουσιών, στην κατάχρηση αλκοόλ ή καπνούκαι στην υπερβολική λήψη τροφής. Έτσιόμως δημιουργείται ένα αδιέξοδο, όπουο άνθρωπος απομακρύνεται όλο και πιοπολύ από την επαφή με το μέσα του… με αποτέλεσμα να τονκυριεύει ένα ακαθόριστο άγχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητήτου Πανεπιστημίου του Κολούμπια Higgins, κάθε άνθρωποςέχει μέσα του δυο εαυτούς, τον πραγματικό και τον ιδανικό. Οπραγματικός εαυτός, είναι αυτός που είμαστε ως αποτέλεσματου τρόπου που μεγαλώσαμε και ο ιδανικός εαυτός είναι αυτόςπου θα θέλαμε να είμαστε. Η σύγκρουση μεταξύ αυτών τωνδύο είναι η κύρια πηγή του στρες ενώ η συμφιλίωση αυτώνμας προσφέρει λύτρωση και ηρεμία. Ο σκοπός μας λοιπόνθα πρέπει να είναι να καταφέρουμε να γνωρίσουμε καλάεμάς γιατί μόνο τότε θα βελτιώσουμε τη σχέση με τον εαυτόμας και τους γύρω μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιοισορροπημένοι, πιο ευτυχισμένοι και κατά συνέπεια να έχουμελιγότερο άγχος.

Υποστηρικτικό ρόλο στη προσπάθεια καταπολέμησης τουστρες προσφέρουν οι Life Coaches, ένα νέο επάγγελμαπου αναπτύσσεται ταχύτατα σε Αμερική, Ευρώπη καιπρόσφατα και στην Ελλάδα. Τι είναι όμως το life cοaching;

Είναι μια νέα μέθοδος προσωπικής και επαγγελματικήςσυμβουλευτικής προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχήςμας η οποία απαιτεί γρήγορες παρεμβάσεις και λύσεις στακαθημερινά προβλήματα. Δεν είναι ψυχοθεραπεία και δενσκάβει βαθιά στο παρελθόν. Δεν ψάχνει να βρει ποιος φταίεικαι δεν γιατρεύει τις πληγές της παιδικής ηλικίας. Οι lifecoaches εστιάζουν στο παρόν της ζωής ενός ανθρώπου καιεπικεντρώνονται στη λύση - όχι στο πρόβλημα.Για όσους δενέχουν τη δυνατότητα ή το χρόνο να μεταβούν στο γραφείο τουcoach, οι συνεδρίες του life coaching μπορούν να γίνουνκαι μέσω Skype, με e-mail ή ακόμα και μέσω τηλεφώνου.

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Μερικές πρακτικές που προτείνουν οι Life Coaches και θα μπορούσαν να βοηθήσουνστη διαχείριση του στρες είναι οι παρακάτω:

• Εντοπίστε την πηγή του στρες σας και ανακαλύψτε τι ακριβώς είναι εκείνο που σαςενοχλεί διότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα όταν δεν ξέρουμεαπό πού ξεκινάει.

• Μάθετε να ακούτε εσάς και τα δικά σας θέλω και όχι τα απωθημένα και τιςανασφάλειες των άλλων .

• Όταν εντοπίσετε τι ακριβώς σας ενοχλεί, προχωρήσετε σε δράση και πάρτε τονέλεγχο της κατάστασης στα χέρια σας.

• Επαναξιολογείστε την κατάσταση που σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα καιεντοπίστε τις σκέψεις εκείνες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

• Κρατείστε θετική στάση απέναντι στις καταστάσεις. Είναι εύκολο να χάνουμε τηναντικειμενικότητα μας όταν είμαστε στρεσαρισμένοι.

• Βάλτε όρια και απομακρυνθείτε από εκείνους που σας κριτικάρουν και σας κάνουννα νοιώθετε άσχημα.• Βγείτε έξω, μην κλείνεστε στον εαυτό σας, μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί καιανταλλάξτε απόψεις.

• Η φυσική άσκηση βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες. Αναλυτικότερα, ηγυμναστική, το περπάτημα, ο χορός, το κολύμπι και τα χόμπι ανακουφίζουν από τηνένταση.Τέλος, σταματήστε να λέτε συνέχεια πόσο άγχος έχετε γιατί δίνετε εντολές στονεγκέφαλο που κάνουν ακόμα πιο κακό στην υγεία σας.