ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ανακάλυψαν το γονιδιακό αποτύπωμα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Ερευνητές από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins εντόπισαν ένα γενετικό δείκτη που σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ).

Ανακάλυψαν το γονιδιακό αποτύπωμα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Η ΙΨΔ χαρακτηρίζεται από επίμονες σκέψεις και εικόνες καθώς και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που αποσκοπούν στην παροδική αντιμετώπιση του στρες.

Οι πρότυπες θεραπείες – όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία – είναι αποτελεσματικές στο 60-70% των περιπτώσεων.

Η βαθύτερη κατανόηση της βιολογικής προέλευσης της διαταραχής θα βοηθήσει τους ειδικούς να ανακαλύψουν νέες, αποτελεσματικότερες θεραπευτικές μεθόδους.

Οι ερευνητές από το Johns Hopkins τονίζουν ότι σε κάθε νόσο – είτε σωματική είτε ψυχική – είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα πραγματικά αίτια που την προκαλούν ώστε να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες.

Σε συνεργασία με επτά άλλα πανεπιστήμια, η ερευνητική ομάδα από το Johns Hopkins μελέτησε 1.400 άτομα με ΙΨΔ, καθώς και 1.000 ακόμη άτομα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών.

Οι αναλύσεις έδειξαν πως ένας γενετικός δείκτης που βρίσκεται κοντά σε ένα από τα γονίδια που κωδικοποιούν την πρωτεΐνη ΤΡ (tyrosine phosphokinase) αποτελεί χαρακτηριστικό για τα άτομα με ΙΨΔ.

Αν και ανακάλυψαν μια άμεση σχέση μεταξύ της διαταραχής και του γενετικού κώδικα, οι ερευνητές πρόκειται να συνεχίσουν τις έρευνες ώστε να εντοπίσουν την ακριβή γονιδιακή παραλλαγή που οδηγεί στην εκδήλωση της ΙΨΔ.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry.