ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι γονείς υπεύθυνοι για το άγχος των φοιτητών

Ο Alain Braconnier, ψυχολόγος και ψυχίατρος, πιστεύει ότι το άγχος των μαθητών αυξάνεται με τον καιρό και διαρκεί πιο πολύ. Ωστόσο εκείνοι καταφέρνουν να μένουν αισιόδοξοι στο μέλλον τους.

Οι γονείς υπεύθυνοι για το άγχος των φοιτητών

Όταν πλησιάζουν οι εξετάσεις όλοι οι μαθητές έχουν άγχος. Είναι κλασσική περίπτωση κάποιοι από αυτούς να παθαίνουν ακόμα και κατάθλιψη από το άγχος. Εντούτοις, ο καθηγητής δηλώνει ότι σήμερα οι νέοι έχουν πολύ περισσότερο άγχος και αυτό εκδηλώνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Ακόμα και αυτοί που λένε ότι δεν ανησυχούν για τίποτα έχει παρατηρηθεί ότι έχουν ανήσυχο ύπνο, πίνουν και καπνίζουν περισσότερο απ' ότι πριν. Συνεχίζοντας ο καθηγητής τονίζει ότι η δουλειά των ειδικών είναι να βρουν ποιοι πάσχουν από «λογικό» άγχος και ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και διαχειρίζονται λανθασμένα το άγχος τους και άρα πάσχουν από έναν παθολογικό φαύλο κύκλο.

Ο πρώτος χρόνος σπουδών είναι ιδιαίτερα αισθητός στους φοιτητές καθώς έτσι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να γίνουν υπεύθυνοι. Είναι η στιγμή που πρέπει να ορίσουν τους προσωπικούς τους κανόνες. Επιπλέον, πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν βρει τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Στο σχολείο ήταν χωρισμένοι σε «θεωρητικούς» και «θετικούς», αλλά τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα εμπόδια. Το να μην γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν δεν είναι απόλυτα κακό, όμως το να μην μπορούν να βρουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν ύστερα από κάποιες πιθανές αποτυχίες τους μπορεί να τους προκαλέσει δυσκολίες.

Σε διάφορες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει οι νέοι δηλώνουν ότι είναι απαισιόδοξοι σε γενικό πλαίσιο αλλά όχι και για το δικό τους προσωπικό μέλλον. Έχει παρατηρηθεί να γράφουν στα διάφορα κοινωνικά μέσα «Θα τα καταφέρω!». Είναι αρκετά ενημερωμένοι και ανταλλάσουν απόψεις μεταξύ τους. Αντίθετα, φαίνεται ότι οι γονείς είναι αυτοί που τους γεμίζουν αμφιβολίες και ανησυχίες. Είναι χαρακτηριστικό των γονιών να λένε στα παιδιά τους σε περίπτωση που αποτύχουν σε κάποια εξέταση «δεν πειράζει θα τα καταφέρεις την επόμενη φορά...» προσπαθώντας να τους ενθαρρύνουν.