ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ο απίστευτος λόγος που σας αρέσουν οι ταινίες με υπερήρωες

Οι ταινίες με υπερήρωες προσφέρουν ένα ωραίο τρόπο για να ξεφύγουμε για λίγο από το άγχος της καθημερινότητας. Αυτό που ίσως δεν περιμένατε, είναι ότι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο φόβος του θανάτου μπορεί να είναι ο βασικός λόγος που μας αρέσουν οι ιστορίες με υπερανθρώπους, ιδιαίτερα με εκείνους που έχουν την ικανότητα να πετάνε.

Ο απίστευτος λόγος που σας αρέσουν οι ταινίες με υπερήρωες

Συγκεκριμένα, έρευνα από το Κολλέγιο του Staten Island εξέτασε την πιθανή σύνδεση της κλασικής φαντασίωσης των ανθρώπων ότι πετάνε (κάτι που συμβολίζει απελευθέρωση) με τον εγγενή τους φόβο για τον θάνατο.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων για να εξετάσουν την ιδέα ότι η έλξη μας προς την πτήση υποκινείται από τις ανασφάλειές μας για το θάνατο. Για να διαπιστωθεί αυτό, έβαλαν μερικούς τους συμμετέχοντες στην έρευνα να αναλογιστούν για λίγη ώρα την έννοια της θνησιμότητας, και τους υπόλοιπους να αναλογιστούν ένα άλλο θέμα που δεν σχετιζόταν με το θάνατο. Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο τους αρέσει η ιδέα ότι μπορούν να πετάξουν.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν αναλογιστεί για αρκετή ώρα τον θάνατο και το τέλος της ζωής όπως την αντιλαμβάνονται έδειξαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς την ιδέα του να μπορούσαν να πετάνε, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Άλλες έρευνες σε αυτό τον τομέα έχουν δείξει ότι αυτές οι φαντασιώσεις σχετικά με την πτήση μειώνουν τον φόβο των ανθρώπων σχετικά με τον θάνατο και το πετυχαίνουν κάνοντάς τους να αισθάνονται απελευθερωμένοι έστω και προσωρινά από τους βιολογικούς περιορισμούς της φύσης τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μία εξήγηση για το ότι μας αρέσουν τόσο πολύ οι ταινίες με υπερήρωες είναι επειδή είναι λιγότερο έως καθόλου ευάλωτοι στον θάνατο ως προς εμάς.