ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Όταν ο γάμος "σκοτώνει" την... καρδιά

Ακόμη μία έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρ. Thomas Kamarck, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, επιβεβαιώνει ότι οι κακές σχέσεις ανάμεσα σε δύο συντρόφους, εκτοξεύουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Όταν ο γάμος "σκοτώνει" την... καρδιά

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές θέλησαν να συσχετίσουν τις τεταμένες οικογενειακές σχέσεις με την αύξηση του πάχους των καρωτίδων και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Όπως υποστηρίζει ο δρ. Kamarck, ο οποίος είναι και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο συσχετισμός αυτός επιβεβαιώνεται ακόμη και στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης πλάκας στην καρωτίδα αρτηρία.

«Η ρίζα τους βρίσκεται όχι μόνο στο πώς αξιολογούμε γενικά τις σχέσεις μας, αλλά και στην ποιότητα συγκεκριμένων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, αυτών δηλαδή που εξελίσσονται καθημερινά ανάμεσα σε εμάς και τον σύντροφό μας», σημειώνει ο δρ. Kamarck.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ιδέα ότι οι συζυγικές ή σοβαρές σχέσεις μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη γενική κατάσταση της υγείας μας, καθώς επίσης και ότι οι βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές πτυχές της ζωής μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την σωματική μας υγεία.