ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε για να πετύχετε στη συνέντευξη για δουλειά

Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο British Columbia δείχνει ότι οι άνθρωποι που μπορεί να χαρακτηριστούν ως "ναρκισσιστές", έχουν καλύτερες επιδόσεις και κάνουν καλύτερη εντύπωση στους εν δυνάμει εργοδότες τους στο πλαίσιο των καθιερωμένων συνεντεύξεων που περνάνε για να προσληφθούν σε μια δουλειά.

Τι να κάνετε για να πετύχετε στη συνέντευξη για δουλειά

Ο ναρκισσισμός, χαρακτηρίζεται από αλαζονική συμπεριφορά, έλλειψη ευαισθησίας για τους άλλους ανθρώπους, ανάγκη για επιβεβαίωση και θαυμασμό, αλλά και από μία ασυνήθιστα ισχυρή αυτοπεποίθηση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Del Paulhus, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο British Columbia, υποστηρίζει ότι οι συνεντεύξεις για δουλειά είναι από τις λίγες κοινωνικές περιστάσεις όπου είναι ανεκτή και πολλές επιβραβεύεται η ναρκισσιστική συμπεριφορά.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολογήθηκαν αρχικά με ένα ερωτηματολόγιο που ήταν έτσι δομημένο ώστε να μετράει τα επίπεδα ναρκισσισμού και στη συνέχεια βιντεοσκοπήθηκαν σε ένα σενάριο συνέντευξης για πρόσληψη σε εργασία. Σε αυτήν τη δραστηριότητα βαθμολογήθηκαν από μια ομάδα ανεξάρτητων εκτιμητών.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ναρκισσιστές τείνουν να μιλάνε περισσότερο για τον εαυτό τους, να αστειεύονται ευκολότερα, καθώς και να μη διστάζουν να κοιτούν στα μάτια τον συνομιλητή τους και να του απευθύνουν ερωτήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πιο "ελκυστικοί" στον εν δυνάμει εργοδότη τους σε σύγκριση με άλλους υποψήφιους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι πιο "μαζεμένοι" και προσεκτικοί στις συνεντεύξεις.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι υποψήφιοι είναι πιο επιτυχημένοι όταν συμμετέχουν ενεργά σε έναν διάλογο με τον συνεντευξιαστή τους χωρίς να παύουν να προωθούν τα προτερήματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Θέλεις να πετύχεις στη δουλειά; Κάν΄το όπως οι... ψυχοπαθείς!

Δείτε από ποιες ασθένειες κινδυνεύετε ανάλογα με το... επάγγελμά σας

Αυτά που κάνετε τη Δευτέρα δείχνουν αν είστε... επιτυχημένοι!