ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ανακάλυψαν το γονίδιο της αυτοκτονίας

Μια πρωτοποριακή γενετική ανακάλυψη έκαναν γιατροί από το νοσοκομείο Johns Hopkins, αφού εντόπισαν μια γονιδιακή μετάλλαξη που "αποκαλύπτει" το πώς ο εγκέφαλος του ανθρώπου αντιδρά στο στρες και η οποία μπορεί αξιόπιστα να προβλέψει τον κίνδυνο αυτοκτονικών τάσεων.

Ανακάλυψαν το γονίδιο της αυτοκτονίας

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The American Journal of Psychiatry, περιελάμβανε έξι επιμέρους τεστ, τρία με εγκεφαλικό ιστό και τρία με δείγματα αίματος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου, το οποίο ονομάζεται SKA2, εμπλέκεται κάθε φορά στον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιδράει στο στρες και δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να προβλέψουν με ακρίβεια αν το άτομο διατρέχει κίνδυνο να διαπράξει αυτοκτονία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Zachary Kaminski, υποστηρίζει πως "...όταν αγχωνόμαστε ο οργανισμός μας γεμίζει με κορτιζόλη. Αλλά πρέπει με κάποιο τρόπο το σώμα μας να ισορροπήσει σταδιακά την κατάσταση και να επαναφέρει την κορτιζόλη σε κανονικά επίπεδα. Το SKA2 παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Αν το άτομο έχει έλλειψη SKA2, τότε έχει και μειωμένη ικανότητα να ρίξει τα επίπεδα κορτιζόλης".

Εξετάζοντας τους εγκεφάλους ατόμων που είχαν πεθάνει, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι σε εκείνους τους εγκεφάλους ατόμων που είχαν διαπράξει αυτοκτονία, τα επίπεδα μεθυλίωσης στο γονίδιο SKA2 ήταν σημαντικά μεγαλύτερα. Η μεθυλίωση είναι η διαδικασία που "ενεργοποιεί" και "απενεργοποιεί" τα γονίδια και μπορεί να επηρεαστεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η διατροφή και το στρες.

Έχοντας αυτές τι νέες πληροφορίες διαθέσιμες, ο δρ Kaminsky και η ομάδα του προχώρησαν σε μια σειρά ειδικών εξετάσεων αίματος από δείγματα ζωντανών ανθρώπων και επιβεβαίωσαν ότι τα επίπεδα μεθυλίωσης ήταν αυξημένα σε εκείνους τους ανθρώπους που είχαν δείξει αυτοκτονικές σκέψεις ή τάσεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα επιβεβαιωμένα αποτελέσματα για να επανεξετάσουν όλα τα προηγούμενα δείγματα που είχαν στη διάθεσή τους και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια 80-90% τον κίνδυνο ενός ατόμου να διαπράξει αυτοκτονία.

Ο δρ Kaminsky επισημαίνει, ωστόσο, ότι το συνολικό δείγμα της έρευνας είναι μικρό (550 άτομα) και ως εκ τούτου απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Από την άλλη πλευρά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Γι' αυτόν το λόγο, η έρευνα εγκρίθηκε ήδη να περάσει στο επόμενο στάδιο, που θα είναι η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό και το πρόγραμμα STARRS, το οποίο είναι η μεγαλύτερη πανεθνικά έρευνα επάνω σε ζητήματα ψυχικής και πνευματική υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης

Η κρίση αύξησε κατακόρυφα τις αυτοκτονίες σε όλη την Ευρώπη

Οι 4 μυρωδιές που αυξάνουν την εγρήγορση και μειώνουν το στρες

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε ψυχολόγο