ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιπτώσεις του στρες στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων

Αρνητική επίδραση έχει το στρες στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, προκαλώντας νοητικές βλάβες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι επιπτώσεις του στρες στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων

Στη μελέτη συμμετείχαν 24.400 Αμερικανοί 45 ετών και άνω, οι οποίοι επιλέχτηκαν από το 2003 έως το 2007. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάρτιο 2022.

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα στρες ήταν 1,37 φορές περισσότερο πιθανό να έχουν φτωχή αντίληψη.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι μια πιθανή αιτία για την αυξημένη νοητική βλάβη είναι ότι το στρες συχνά οδηγεί σε μη φυσιολογικές συμπεριφορές.

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα στρες ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι σωματικά αδρανείς, να καπνίζουν και να είναι παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και το εργασιακό στρες οδηγούσε σε μείωση της αντίληψης τους ηλικιωμένους.

Τα επίπεδα στρες ήταν υψηλότερα στους νέους, τις γυναίκες και τους αφροαμερικανούς. Όσοι είχαν πολύ στρες ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Ο Δρ. Ambar Kulshreshtha από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory, στην Ατλάντα, δήλωσε ότι το στρες είναι σύνηθες στους ηλικιωμένους και έχει συσχετιστεί με επιτάχυνση της γήρανσης, καρδιοπάθεια και εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές κλινικές εφαρμογές, όπως τακτική εξέταση για στρες σε ηλικιωμένους υψηλού κινδύνου όταν παρουσιάζουν γνωστική εξασθένηση, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.