ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και το καυτό πόρισμα

Τον Ιούνιο του 2015 θα είναι έτοιμη η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ήδη το διάστημα αυτό, τεχνικά κλιμάκια ολοκληρώνουν την σχετική τους έκθεση, σχετικά με το πώς θα γίνει η χωροθέτηση και κατανομή των ψυχιατρικών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και το καυτό πόρισμα

Αυτό αναφέρει ο διοικητής των δύο Ψυχιατρικών νοσοκομείων Δαφνί και Δρομοκαίτειο κ. Παύλος Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας ότι το μείζον θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι να γίνει σταδιακά, χωρίς να διαταραχθούν οι ασθενείς, αλλά την ίδια ώρα να μην επιβαρυνθούν και τα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μιλούν με σκληρή γλώσσα για την αποασυλοποίηση, λέγοντας ότι «δεν έχουν προχωρήσει οι υποδομές για να δεχθούν τα νοσηλευτήρια του ΕΣΥ τους χρονίως ψυχικά πάσχοντες και ότι η πολιτική της δημόσιας ψυχικής υγείας, είναι για γέλια και για κλάμματα».

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι απαιτείται άμεσα η λειτουργία τουλάχιστον 9 νέων ψυχιατρικών τομέων σε γενικά νοσοκομεία του κέντρου χωρίς καμία κατάργηση και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει συρρίκνωση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Tα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στηρίζουν σήμερα, το Σύστημα Δημόσιας Ψυχικής Υγείας κατά 80% και το υπόλοιπό 20% αφορά στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, ενώ η πληρότητα των διαθέσιμων κλινών οξέων περιστατικών, στα Ψυχιατρικά και Γενικά Νοσοκομεία είναι 140%, με το 60% των εισαγωγών να γίνονται με εισαγγελική παραγγελία.

«Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με όλη αυτή την αναστάτωση που προκαλεί στις οικογένειες των ψυχικά πασχόντων, στους πάσχοντες και τους εργαζόμενους; Να ικανοποιήσει προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις του κ. Θεοδωράκη και της Υφυπουργού κυρίας Παπακώστα ή να ξεφορτωθεί την Ψυχική Υγεία από τις πλάτες του Δημοσίου, αδιαφορώντας για την τύχη των ασθενών που θα φιλοξενούνται στα παγκάκια και τις στάσεις του μετρό; Μήπως επιδιώκουν να πληρώνει το κράτος το κόστος Νοσηλείας στον Ιδιωτικό Τομέα, στοιχίζοντας πολλαπλάσια, αλλά εξυπηρετώντας όμως τους Ιδιωτικούς Ομίλους της Υγείας;», διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ και σημειώνει πως χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα λίγοι Ασθενείς έχουν.

Να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή σε όλη την χώρα υπάρχουν τρία Ψυχιατρικά νοσοκομεία, το Δαφνί, το Δρομοκαίτειο και το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Για την υποστήριξη του εγχειρήματος της μετάβασης από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στα δημόσια, θα απαιτηθούν 500 κλίνες, σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης, ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει εύλογα, είναι πως θα μπορέσει τελικά να λειτουργήσει το εγχείρημα της μεταρρύθμισης, όταν το ΕΣΥ είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο, τόσο από πλευράς νοσηλείας (ένεκα της κρίσης) όσο και από οικονομικής, με πολύ μειωμένους προϋπολογισμούς.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μία έκθεση στο Νοσοκομείο Δαφνί, περιλαμβάνει στοιχεία και λεπτομέρειες για το που κατέληξαν τα χρήματα που δόθηκαν από κοινοτικά κονδύλια για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Οι εργαζόμενοι στο Δαφνί, καταγγέλουν ότι επί πολλά χρόνια σπαταλήθηκαν πολύτιμοι πόροι όπως για παράδειγμα, κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που νοικιάζονταν έναντι τεράστιων ποσών.

Το onMed μίλησε με τον κ. Παύλο Θεοδωράκη ο οποίος τόνισε ότι ουδέποτε παραδόθηκε στον ίδιο πόρισμα από τον προηγούμενο διοικητή κ. Οθ.Χαραλαμπάκη στο οποίο να αναφέρονται μεταξύ άλλων ζητήματα κτιρίων και ενοικίων. Επίσης ο κ. Θεοδωράκης απέστειλε το απόγευμα της Δευτέρας σχετική επιστολή στον πρόεδρο των Εργαζομένων στο Δαφνί κ. Παναγούλη ζητώντας να του παραδώσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αναφορικά με την καταγγελία για τα τεράστια ενοίκια που πλήρωναν τα Ψυχιατρεία.

Εν τω μεταξύ η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, προγραμματίζει συναντήσεις για αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη (6/8) με το Σωματείο Εργαζομένων Δαφνίου και το Σωματείο Εργαζομένων Δρομοκαϊτείου αντίστοιχα. Οι συναντήσεις είναι ήδη προγραμματισμένες από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν η Υφυπουργός επισκέφθηκε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Διαβάστε ακόμη:

Παπακώστα: Το Δαφνί μπορεί να μετατραπεί σε Πάρκο Υγείας

Στην τελική ευθεία το κλείσιμο του Ασύλου στο Δαφνί