ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Απίστευτες καταγγελίες εργαζομένων του Ψυχιατρείου Θεσ/νίκης για ανήμπορα, κομματικά στελέχη στην υγεία

Νοοτροπίες και καμώματα άλλων εποχών που συνδέονται με αναξιοκρατία και τρομοκρατία, καταγγέλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στοχοποιώντας ξεκάθαρα την διοίκηση του νοσηλευτηρίου.

Επιπλέον, το Σωματείο πάει ένα βήμα ακόμη πιο μακριά, στοχοποιώντας όλα σχεδόν τα στελέχη που απαρτίζουν σήμερα την δημόσια διοίκηση της υγείας, τονίζοντας ότι «Οι άνθρωποι της κυβέρνησης, Δυπεάρχες, Υποδυπεάρχες, Διοικητές και Υποδιοικητές νοσοκομείων, όλοι κομματικά στελέχη όλοι «δικά τους παιδιά» όλοι παρατηρητές και ανήμποροι». 

Απίστευτες καταγγελίες εργαζομένων του Ψυχιατρείου Θεσ/νίκης για ανήμπορα, κομματικά στελέχη στην υγεία

Το σωματείο κάνει λόγο για ένα «κομματικό νοσοκομείο» (σσ. αυτό του Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης) το οποίο έκτισε η διοίκησή του φροντίζοντας «τα δικά μας παιδιά». Επιπλέον, από τον Δεκέμβριο που ανέλαβε ο νέος Διοικητής, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου, «φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα ενός ειδικού νοσοκομείου, πόσο μάλλον σε μία σημαντική στιγμή της μετεξέλιξής του. Ακόμα και σε θέματα πιο απλά έλαμψε δια της απουσίας του, θέματα όπως δεδουλευμένα του 2012, έλλειψη οδηγών, ελλείψεις προσωπικού που απειλούν άμεσα τη λειτουργία του νοσοκομείου».

Και είναι πράγματι πολύ σοβαρή η καταγγελία αυτή, την ώρα που τα Ψυχιατρικά νοσοκομεία βρίσκονται μόλις μία ανάσα πριν από την περίφημη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ένα εγχείρημα που να μη τι άλλο, απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς, ψυχραιμία, κατανόηση, πολύ δουλειά και ήπιους τόνους. Είναι τεράστιο λάθος, στην εποχή αυτή που η Ελλάδα έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, που οι ασθενείς έχουν κινδυνέψει από τις ανθρωποκτόνες πολιτικές του Μνημονίου και της τρόικας, ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους δυνατότητα και χρονίως πάσχοντες που έχουν στερηθεί τις αναγκαίες τους θεραπείες, το διάστημα αυτό λοιπόν, είναι απαράδεκτο κάποια κομματικά στελέχη και καρεκλοκένταυροι, να εξακολουθούν να επιμένουν σε απαράδεκτες νοοτροπίες παρελθόντων ετών οι οποίες μόνο κακό κάνουν σήμερα και εμποδίζουν την πληγωμένη Ελλάδα να προχωρήσει.

Την ερχόμενη Δευτέρα 25 Αυγούστου το τεχνικό κλιμάκιο – με επικεφαλής στελέχη από το υπουργείο Υγείας και τον διοικητή των δυο ΨΝΑ της Αθήνας κ. Παύλο Θεοδωράκη- που έχει συσταθεί προκειμένου να μελετήσει το ΕΣΥ και ποιες ψυχιατρικές θα μπορέσει να φιλοξενήσει, θα έχει έτοιμο το πόρισμα και θα το καταθέσει στην υφυπουργό Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα. Σε πρώτη φάση, θα γνωρίζουμε ποια νοσοκομεία θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν τους ψυχικά ασθενείς που θα βγουν από τα Ψυχιατρικά νοσοκομεία Δαφνί και Δρομοκαίτειο, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει πόρισμα για το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο το όλο εγχείρημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2015.

Οι ώρες είναι πολύ κρίσιμες για να συζητάμε ακόμη, για κομματικά παιχνίδια και τερτίπια, που κάθε άλλο παρά κάνουν καλό στην υγεία, την περίθαλψη και κυρίως στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδηςκαι η γραμματέας κυρία Λίτσα Κοχλιαρίδου έχει ως εξής:

«Στη χώρα μας η αναξιοκρατία και ο νεποτισμός έχουν βαθιές ρίζες, στην Ελλάδα τίποτα δεν γινόταν και τίποτα δεν γίνεται αν δεν « έχεις μπάρμπα στην Κορώνη». Από πρωθυπουργός μέχρι κλητήρας η σταδιοδρομία του καθενός είχε να κάνει με τα «τζάκια» τα κόμματα ή τις δοσοληψίες με τα κέντρα εξουσίας, και πολύ λιγότερο ως και καθόλου με τις ικανότητες και την τεχνογνωσία και βέβαια μια χώρα που διοικείται από ανθρώπους που δεν ξέρουν και δεν μπορούν δεν πάει μπροστά. Η πρόσφατη χρεοκοπία της χώρας μας είναι δυστυχώς απτό παράδειγμα αυτού του γεγονότος.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτή η καταστροφή στη χώρα μας θα μπορούσε να αλλάξει νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών στη δημόσια διοίκηση, αλά μάταια, οι διαδικασίες αξιολόγησης έχουν ως μόνο σκοπό την απόλυση υπαλλήλων και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και όχι βέβαια την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον χώρο της υγείας, η μια αποτυχία διαδέχεται την άλλη το ΕΣΥ καταρρέει, το ΠΕΔΥ υπολειτουργεί, οι δείκτες υγείας των Ελλήνων κατρακυλούν και η κυβέρνηση με τους ανθρώπους της παρατηρεί ανήμπορη και αδιάφορη. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης, Δυπεάρχες, Υποδυπεάρχες, Διοικητές και Υποδιοικητές νοσοκομείων, όλοι κομματικά στελέχη όλοι «δικά τους παιδιά» όλοι παρατηρητές και ανήμποροι.

Ας ασχοληθούμε με το δικό μας νοσοκομείο το ΨΝΘ, από τον Δεκέμβριο που ανέλαβε ο νέος Διοικητής φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα ενός ειδικού νοσοκομείου, πόσο μάλλον σε μία σημαντική στιγμή της μετεξέλιξής του. Ακόμα και σε θέματα πιο απλά έλαμψε δια της απουσίας του, δεδουλευμένα του 2012, έλλειψη οδηγών, ελλείψεις προσωπικού που απειλούν άμεσα τη λειτουργία του νοσοκομείου και πολλά άλλα. Εκεί όμως που διέπρεψε συνεπικουρούμενος από την Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ήταν στο κτίσιμο του κομματικού νοσοκομείου, φροντίζοντας «τα δικά μας παιδιά» και βέβαια ο διοικητής είναι κομματικό στέλεχος και δεν μας εξέπληξε, η Διευθύντρια ΝΥ όμως είναι αυτή που θα έπρεπε να αντιδράσει σε πιέσεις άνωθεν και όχι να πρωταγωνιστεί στη κομματική άλωση του νοσοκομείου με αναθέσεις και μετακινήσεις προσωπικού.

Η μη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων για κρίσεις και η παράκαμψη των διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης στο βαθμολόγιο του 2011 από τη Διευθύντρια της ΝΥ προκαλεί και δυναμιτίζει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και να σκεφθεί κανείς ότι όλα αυτά τα ευτράπελα συμβαίνουν λίγο πριν τις αξιολογήσεις.....ποιός θα αξιολογήσει ποιόν; Η προκλητική και μεροληπτική συμπεριφορά της, η στρατηγική αποδυνάμωσης των τμημάτων, όπως και το κλήμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί την καθιστούν ανίκανη να ανταπεξέλθει σε μια τόσο νευραλγική θέση.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΨΝΘ καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές της διοίκησης και ζητάει την επανεξέταση όλων των αναθέσεων και μετακινήσεων που έγιναν κατά την θητεία της. Θα αντισταθούμε με κάθε μέσο, η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Διαβάστε ακόμη:

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Το όχι των πολιτικών κομμάτων & το όραμα της Παπακώστα

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Το τεχνικό κλιμάκιο «σκανάρει» τα δημόσια νοσοκομεία που θα δεχθούν τους ασθενείς

Αποδυναμώνουν τα κεντρικά νοσοκομεία για να στελεχώσουν τα νησιά - Περίεργες αποσπάσεις