ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι αισθάνεται ένα άτομο με μανιοκατάθλιψη (γράφημα)

Η διπολική διαταραχή, ευρύτερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια βαθιά παρεξηγημένη ψυχική νόσος. Χαρακτηριστικό της είναι οι ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, ένα δραματικό «πινγκ-πονγκ» ανάμεσα στα επεισόδια μανίας και βαριάς κατάθλιψης.

Τι αισθάνεται ένα άτομο με μανιοκατάθλιψη (γράφημα)

Η μανιοκατάθλιψη διαφέρει κατά πολύ από τις τυπικές εναλλαγές της διάθεσης που όλοι εκδηλώνουμε κατά καιρούς. Στην περίπτωση διπολικής διαταραχής, οι εναλλαγές είναι τόσο ακραίες και καταστροφικές που επηρεάζουν αρνητικά κάθε πτυχή της καθημερινότητας και καταστρέφουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Psychiatry αναφέρει πως το 25-50% των ασθενών που πάσχουν από διπολική διαταραχή θα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Η Αμερικανίδα καλλιτέχνις Ellen Forney περιγράφει με τρόπο μοναδικό τα συναισθήματα που κατακλύζουν ένα άτομο με διπολική διαταραχή, από την οποία πάσχει και η ίδια.

Δείτε ένα από τα χαρακτηριστικά σκίτσα που δημοσιεύει στο εικονογραφημένο αυτοβιογραφικό της έργο Marbles: Mania, Depression, Michelangelo, and Me.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.

bipolar

Το γράφημα αποτελεί προσαρμογή από το σχετικό δημοσίευμα της Huffington Post.

Διαβάστε επίσης:

Τα 8 ένοχα σημάδια της μανιοκατάθλιψης

Διπολική διαταραχή: διάγνωση & θεραπεία

Διάσημα πρόσωπα που πάσχουν από ψυχική νόσο