ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διπολική διαταραχή: διάγνωση & θεραπεία

Η διπολική διαταραχή, ευρύτεραγνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια πάθηση που προκαλεί αποπροσανατολισμόκαι ακραίες διακυμάνσεις στη διάθεση του ατόμου.

Διπολική διαταραχή: διάγνωση & θεραπεία

Η διπολική διαταραχή, ευρύτεραγνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια πάθηση που προκαλεί αποπροσανατολισμόκαι ακραίες διακυμάνσεις στη διάθεση του ατόμου.

Ένας μανιοκαταθλιπτικός μπορείγια ολόκληρες εβδομάδες να αισθάνεται ότι είναι ο βασιλιάς του κόσμου καιξαφνικά να βυθιστεί στην θλίψη. Η διάρκεια της κάθε φάσης διαφέρει σημαντικά σεκάθε άτομο.

Ένα βασικό βήμα για τη διάγνωσητης νόσου είναι ο αποκλεισμός άλλων πιθανών παθήσεων ως αιτία των εναλλαγών τηςδιάθεσης. Κάποιες από τις παθήσεις που εξηγούν τα συμπτώματα είναι η εγκεφαλικήλοίμωξη, η νευρολογική διαταραχή, η κατάχρηση ουσιών, οι διαταραχές του θυρεοειδούς,το σύνδρομο ΔΕΠΥ κ.α.

Δεν υπάρχει επί του παρόντοςκάποιο εργαστηριακό τεστ που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη μανιοκατάθλιψης καισυνήθως ο ψυχίατρος είναι αυτός που θα δώσει τη διάγνωση, με βάση το ιστορικόκαι την ατομική αξιολόγηση του ασθενούς.

Η διπολική διαταραχήαντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ηλετροσόκ).

Τα φάρμακα συμβάλλουν σημαντικάώστε το άτομο με μανιοκατάθλιψη να μπορεί να έχει μια σταθερή, φυσιολογική καιπαραγωγική ζωή. Βοηθούν το άτομο να καταπολεμήσει τις έντονες διακυμάνσεις τωνσυμπτωμάτων και να αποφύγει τα ακραία επεισόδια.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί ναβοηθήσει τον ασθενή να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της νόσου στην εργασιακή καιτην οικογενειακή ζωή. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία εστιάζει στη μεταβολήτων αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών, ενώ η διαπροσωπική θεραπεία διευκολύνειτις σχέσεις του ασθενούς με τους γύρω του. Τέλος, η θεραπεία του κοινωνικού ρυθμούβοηθά τον ασθενή να εκπληρώνει αποτελεσματικά καθημερινές δραστηριότητες.

Η θεραπεία μεηλεκτροσόκ εφαρμόζει ήπια ηλεκτρικά ρεύματα με στόχο τη διέγερση του εγκεφάλου.Είναι μία από τις πιο άμεσες μεθόδους καταπολέμησης των έντονων συμπτωμάτων. Η ηλεκτροσπασμοθεραπείααποτελεί την ύστατη λύση, όταν άλλες τακτικές αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.