ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το καραόκε καταπολεμά το άγχος στις ψυχιατρικές κλινικές

Το καραόκε βελτιώνει τα επίπεδα του άγχους και ενισχύει την συμμετοχή των ασθενών στην θεραπεία της ψυχιατρικής κλινικής.«Στην μουσική υπάρχει κάτι γοητευτικό και οικείο. Μας δείχνει όλες τις πτυχές του είναι για εμάς, ακόμα και τις πιο κρυμμένες, που μόλις απελευθερώθηκαν από την πραγματικότητα και τα βάσανά τους», λέει ο φιλόσοφος Arthur Schopenhauer.

Το καραόκε καταπολεμά το άγχος στις ψυχιατρικές κλινικές

Η μουσική είναι καλή για τα συναισθήματά μας και μας ευχαριστεί. Η νευροαπεικόνιση έδειξε ότι ωθεί τον εγκέφαλο μας να εκκρίνει ντοπαμίνη, νευροδιαβιβαστής της ευχαρίστησης που απελευθερώνεται κατά την διάρκεια θετικών εμπειριών. Είναι γνωστό ότι τα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν ακούμε την μουσική που μας αρέσει.

'Εχει αποδειχτεί ότι η μουσική διεγείρει την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Έχει βοηθήσει ανθρώπους με τραυματισμούς του εγκεφάλου και νευροαναπτυξιακές ή νευροεκφυλιστικές διαταραχές να ανακτήσουν κάποιες λειτουργίες. Επιτρέπει σε ενήλικες που την ασκούν να καταπολεμήσουν καλύτερα την γήρανση και την υπέρταση. Τέλος, επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν καλύτερες επιδόσεις κατά την διάρκεια ενός χειρουργείου.

Τώρα την τιμητική έχει το καραόκε καθώς η Kelly Southard, από το νοσοκομείο Behavioral Health στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνει μια μικρή έρευνα πάνω σε αυτό. Το καραόκε φαίνεται να έχει αρετές, όπως παρουσιάστηκε στην έρευνα της ομάδας της Kelly Southard κατά τη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Νοσηλευτών (Apna), της οποίας οι μελετητές κέρδισαν το πρώτο βραβείο έρευνας που εκδίδεται από την Apna.

Η έρευνα έγινε, λοιπόν, σε 61 ασθενείς ηλικίας κατά μέσο όρο 36 ετών. Στην ομάδα αυτή 31 ασθενείς πάσχουν από κατάθλιψη, 17 είναι διπολικοί χαρακτήρες και 13 είναι αλκοολικοί. Πριν και μετά το καραόκε, το επίπεδο του άγχους και της ποιότητας του ύπνου τους αξιολογήθηκαν. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη συμμετοχή τους σε ομάδες υποστήριξης, καθώς και την ποσότητα των διαθέσιμων φαρμάκων που έλαβαν κατόπιν αιτήματος, δηλαδή φάρμακα που οι ασθενείς λαμβάνουν μόνο αν αισθάνονται την ανάγκη.

Τέλος, οι ερευνητές τόνισαν ότι η θεραπεία του καραόκε δεν άλλαξε την ποιότητα του ύπνου των ασθενών αλλά μείωσε κατά πολύ τα επίπεδα του άγχους τους.

Διαβάστε ακόμη:

Και όμως, η μουσική καταπολεμά την κατάθλιψη στους νέους!

Τι μουσική πρέπει να ακούτε εν ώρα εργασίας