ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διπολική διαταραχή: Ποια είναι τα 4 είδη της ψυχικής νόσου

Η διπολική διαταραχή, ευρύτερα γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια ψυχική διαταραχή που εκδηλώνεται με τις απότομες μεταπτώσεις της διάθεσης και δραστηριοποίησης του ατόμου, καθώς και με διαφοροποιήσεις στα επίπεδα ενέργειας, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης απλών καθημερινών δραστηριοτήτων.

Διπολική διαταραχή: Ποια είναι τα 4 είδη της ψυχικής νόσου

Οι μεταπτώσεις που παρατηρούνται στην περίπτωση της διπολικής διαταραχής δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα καθημερινά «σκαμπανεβάσματα» που βιώνει ο μέσος άνθρωπος. Η διπολική διαταραχή αποσυντονίζει το άτομο και κάθε πτυχή της ζωής του (προσωπικές σχέσεις, σχολική ζωή/εργασία κ.λπ.). Η διαχείριση της διαταραχής σήμερα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και επιτρέπει στο άτομο να ζει μια φυσιολογική ζωή.

Η διπολική διαταραχή εκδηλώνεται συνήθως στα τελευταία χρόνια της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), σχεδόν το 50% των διαγνώσεων προκύπτουν πριν την ηλικία των 25 ετών. Δεν αποκλείεται βέβαια τα πρώτα συμπτώματα να εκδηλωθούν κατά την παιδική ηλικία.

Είδη-Υποκατηγορίες

Ο ειδικός προχωρά σε διάγνωση βάσει των υποδείξεων που αναφέρει το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας. Σύμφωνα με το DSM, υπάρχουν τέσσερα διακριτά είδη διπολικής διαταραχής:

1. Διπολική διαταραχή τύπου Ι (Bipolar I Disorder): Επεισόδια μανίας ή μεικτά επεισόδια (μανία-κατάθλιψη) που διαρκούν τουλάχιστον επτά ημέρες ή σοβαρά επεισόδια μανίας που επιβάλλουν την εισαγωγή σε νοσοκομείο ή κλινική. Παρατηρούνται επίσης και επεισόδια κατάθλιψης, τα οποία διαρκούν συνήθως δύο εβδομάδες ή και περισσότερο.

2. Διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ (Bipolar II Disorder): Συνδυασμός επεισοδίων κατάθλιψης και ήπιας μανίας, χωρίς να παρατηρούνται έντονες εξάρσεις μανίας ή μεικτά επεισόδια.

3. Διπολική διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (BP-NOS): Εκδηλώνονται τα τυπικά συμπτώματα της διπολικής διαταραχής, χωρίς όμως να μπορεί να προκύψει διάγνωση για Διπολική διαταραχή τύπου Ι ή ΙΙ με βάση τα παραπάνω διαγνωστικά κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά του ατόμου δεν εμπίπτει στα συνήθη (φυσιολογικά) πρότυπα.

4. Κυκλοθυμία ή κυκλοθυμική διαταραχή: Εξαιρετικά ήπια μορφή διπολικής διαταραχής. Τα άτομα με κυκλοθυμία εκδηλώνουν επεισόδια υπο-μανίας (ήπιας μορφής μανία) και ήπια επεισόδια κατάθλιψης για δύο χρόνια τουλάχιστον. Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν εμπίπτουν σε κάποιον από τους παραπάνω ορισμούς της διπολικής διαταραχής.

Μια σοβαρή μορφή της διαταραχής είναι η λεγόμενη Διπολική Διαταραχή Ταχείας Εναλλαγής (Rapid-cycling Bipolar Disorder). Στην περίπτωση αυτή, παρατηρούνται τέσσερα ή και περισσότερα επεισόδια μείζονος κατάθλιψης, μανίας, υπο-μανίας ή μεικτά επεισόδια σε διάστημα ενός έτους.

Διαβάστε επίσης:

Τι αισθάνεται ένα άτομο με μανιοκατάθλιψη (γράφημα)
Διάσημα πρόσωπα που πάσχουν από ψυχική νόσο
Τι ακούει στο μυαλό του ένας σχιζοφρενής (ηχητικό)